Mocănița oltenească – proiectul care promite să atragă turiștii din întreaga lume

Data actualizării: 8 mai 2025

Mocănița oltenească, un proiect susținut de Asociația Kogayon, urmează să renască din propria cenușă și să devină o atracție uriașă pentru România. Această cale ferată industrială, uitată de timp, se află între dealurile Vâlcii și reprezintă o atracție unică în jumătatea de sud a țării.

De la relicvă industrială la simbol al turismului sustenabil

Asociația Kogayon intenționează să transforme această relicvă industrială într-un simbol al turismului sustenabil. Traseul leagă localități cu un potențial turistic ridicat, oferind vizitatorilor ocazia de a admira intrarea în Parcul Național Buila–Vânturarița, cel mai mic parc național din România.

Calea ferată adăpostește o concentrare rară de comori naturale și culturale. Turiștii pot observa păduri seculare, chei spectaculoase și mănăstiri încărcate de istorie. În plus, în zonă se regăsește ceramica de Horezu, inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, un adevărat simbol al artei populare românești.


Obiective turistice pe traseu

În zonă, turiștii pot vizita Stațiunea balneară Băile Olănești, unde se găsesc cele mai multe izvoare minerale din România, dar și cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați, Biserica Marița din Vaideeni.

Citește și:

În 2019, linia de 44 de kilometri a fost abandonată. Cu toate acestea, ea traversează peisaje spectaculoase și localități pline de farmec precum: Mihăești, Băbeni, Frâncești, Tomșani și Costești.

„Calea ferată nu mai este folosită din toamna anului 2019 și riscă să ajungă la fier vechi, în ciuda potențialului enorm pe care îl are pentru Valea Bistriței. Această linie nu este doar o relicvă cu o istorie industrială semnificativă, ci și un proiect cu un viitor turistic remarcabil, dacă se va găsi o soluție pentru a o transforma într-o mocăniță – chiar și pe o porțiune, cum ar fi segmentul Tomșani–Bistrița”, a spus Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon.

Odată ce va renaște din propria cenușă și va fi pusă în funcțiune, Mocănița oltenească ar putea deveni unul dintre cele mai inedite trenuri turistice de la sud de Carpați, fiind, de altfel, unicul de acest gen.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨