Revitalizarea unei constructii istorice din vremea lui Ceausescu cu investitie de 98,9 milioane de lei

Data actualizării: 9 mai 2025

Barajul Leșu din Munții Apuseni, o construcție impresionantă din vremea lui Nicolae Ceaușescu, va fi reabilitat după o jumătate de secol de abandon. În ultimii 50 de ani, barajul a fost lăsat în uitare, fără a beneficia de nicio investiție. Cu toate acestea, acum, întregul domeniu intră într-un vast proces de reabilitare.

Reabilitarea unui simbol istoric

Bihorenii așteaptă de mult timp reabilitarea barajului. În luna mai, vor începe lucrările de reabilitare, Administrația Bazinală de Apă confirmând finalizarea licitației publice.

„Finalizarea acestei proceduri în mai puțin de 30 de zile este rezultatul muncii profesioniste și dedicate a echipei A.B.A. Crișuri. Le mulțumesc colegilor pentru seriozitate, dar și tuturor miniștrilor și oamenilor de stat care au susținut acest proiect.”

, a declarat Pásztor Sándor, directorul instituției.


Investiția în reabilitare

Proiectul de reabilitare a barajului Leșu din Munții Apuseni necesită o investiție de 98,9 milioane de lei, fără TVA. Lucrările se vor desfășura într-un ritm alert, echipele având la dispoziție un singur an pentru a finaliza reabilitarea barajului. Lucrările de reabilitare sunt complexe și includ repararea zonelor afectate, modernizarea sistemelor de control și alarmare și reabilitarea drumului de coronament. De asemenea, se va aplica o folie specială anti-infiltrație, se vor reabilita căile de acces, dar și iluminatul public. În plus, se vor instala panouri fotovoltaice care să asigure independența energetică, precum și insule plutitoare care să colecteze deșeurile.

Citește și:

Importanța barajului pentru comunitate

Barajul Leșu este esențial pentru localitățile pe care le deservește, precum Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca. În lipsa apei din acest baraj, localnicii au fost nevoiți să caute surse alternative. În acest context, autoritățile consideră că este vital ca barajul să fie reabilitat, nu doar pentru a asigura resursa de apă, ci și pentru a preveni inundațiile din zonă. Reabilitarea barajului va fi efectuată de cinci firme, printre care și Socot SA din Târgu Mureș.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨