Descopera Brosteni, cel mai mare oras din Romania, cu mai putin de 6000 de locuitori

Data actualizării: 9 mai 2025

Cel mai mare oraș din România nu este, așa cum s-ar putea crede, metropola București, ci o așezare numită Broșteni, cu mai puțin de 6.000 de locuitori. Spre surprindere, multor români nu le este cunoscut acest oraș.

Broșteni – cel mai mare oraș din România

Atunci când suntem întrebați despre cel mai mare oraș din România, gândurile noastre se îndreaptă mai degrabă către București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Dar, din punct de vedere geografic, Broșteni își revendică acest titlu. Acest oraș din județul Suceava a fost declarat oficial oraș în urmă cu peste 20 de ani, prin Legea 83/2004. Broșteni are în componența sa mai multe localități, precum Dârmoxa, Frasin, Neagra și altele. Suprafața sa atinge 594.66 kilometri pătrați, iar la ultimul recensământ, număra o populație de 6.795 de locuitori.

Topul celor mai mici orașe din România

Surprinzător sau nu, după Broșteni, în topul celor mai mari orașe din România, nu regăsim Capitala. Pe locul doi se află Vișeul de Sus, cu 443.06 kilometri pătrați, iar pe locul trei se situează Săcele, din Brașov, cu 320 de kilometri pătrați. La polul opus, cele mai mici orașe din România sunt Plopeni din județul Prahova, cu 4.73 kilometri pătrați, Darabani din județul Botoșani, cu 3.4 kilometri pătrați și Abrud din județul Alba, cu 3.2 kilometri pătrați. Broșteni este un oraș cu multe de oferit, de la peisaje montane până la o istorie bogată și tradiții bine păstrate. Este un loc ideal pentru cei care preferă drumețiile, fiind înconjurat de Munții Bistriței și Munții Stânișoarei. Broșteni este și punctul de plecare pentru trasee către Parcul Național Călimani. Turiștii care ajung aici pot vizita Biserica de lemn ”Sfântul Nicolae”, cunoscută și ca Biserica-Muzeu ”Ion Creangă”, datând din 1779. Aici a studiat Ion Creangă. De vizitat este și Casa administratorilor Domeniilor Coroanei, o bijuterie arhitecturală. Broșteni găzduiește de asemenea numeroase evenimente culturale, păstrând cu sfințenie tradițiile și obiceiurile locale.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨