Alimentația astronauților pe Stația Spațială Internațională: Meniul care sfidează lipsa gravitației

Data actualizării: 11 mai 2025

Viața în spațiu nu este atât de ușoară precum pare în filmele științifico-fantastice. Lucrurile se complică semnificativ când vine vorba de hrană, un aspect vital pentru supraviețuire. Pe ISS (Stația Spațială Internațională), gravitația aproape că nu există. Acest aspect îi face pe cercetătorii care studiază atmosfera Pământului să regândească total modul în care se hrănesc.

Alimentația astronauților: o provocare în condițiile speciale de pe ISS

Astronauții nu pot găti în sensul clasic, deoarece nu dispun de cuptoare, aragaze sau alte ustensile esențiale pe Pământ. În schimb, ei utilizează pungi speciale cu mâncare liofilizată, un dispozitiv care seamănă cu un cuptor, cu aer cald (fără flacără) și pachete termosigilate care se încălzesc cu apă caldă.
Printre cele mai comune alimente transportate de pe Pământ se numără orezul, carnea de vită sau de pui în sos, în pachete rehidratabile, omletă praf (se adaugă în apă și se încălzește în pungă), fructe uscate și deserturi ambalate vidat sau mousse-uri rehidratabile.

Condițiile speciale de gătit în spațiu

Cercetătorii rehidratează mâncarea folosind un dispozitiv care injectează apă caldă direct în punga cu produsul pe care îl consumă. Punga este masată pentru ca lichidul să se distribuie uniform, iar apoi mâncarea e gata de consum.


Astronauții își pot, de asemenea, condimenta preparatele, dar cu maximă atenție. Condimentele nu sunt sub formă de pulbere, ca la sol, ci lichide.

Dacă îi luăm după naționalități, astronauții japonezi preferă supa miso și sushi deshidratat, în timp ce rușii se îndoapă cu borș și carne cu hrișcă. În ce privește băuturile, aceștia consumă apă reciclată, uneori chiar și din urină, printr-un sistem extrem de complex. Așadar, alimentația astronauților pe Stația Spațială Internațională este cu adevărat un proces unic, care sfidează lipsa gravitației și nevoile obișnuite de pe Pământ.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨