Planta cu proprietati analgezice si antiinflamatorii, alternativa naturala la calmantele din farmacii

Data actualizării: 12 mai 2025

Planta care poate calma durerile menstruale este ghimbirul. Acesta reprezintă o variantă naturală la calmantele care se găsesc în farmacii, fiind o alternativa eficienta pentru multe femei care se confruntă lunar cu dismenoree primară.

Proprietatile ghimbirului

Ghimbirul (Zingiber officinale) are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, fiind adesea utilizat în medicina tradițională. Cercetările moderne demonstrează că această plantă poate fi o alternativă potrivită la AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), în cazul crampelor menstruale.

Potrivit unui studiu clinic, publicat în Archives of Gynecology and Obstetrics, capsulele de ghimbir au fost comparate cu ibuprofenul, la femeile afectate de dismenoree primară. “Ghimbirul a fost la fel de eficient ca ibuprofenul în reducerea intensității durerii”, a fost rezultatul studiului.

Administrarea ghimbirului

Se poate administra o cantitate de 250 mg de extract de ghimbir, sub formă de capsule, de patru ori pe zi, adică 1.000 mg/zi, în total. Se poate începe administrarea cu 1 – 2 zile înainte de menstruație, apoi în primele trei zile. În perioada menstruației, se poate bea până la 3 căni de ceai de ghimbir pe zi. Ceaiul de ghimbir reprezintă, de altfel, o variantă mai ușoară. Nu este la fel de concentrat precum extractele, însă poate să ofere beneficii antiinflamatorii.


Ghimbirul are în compoziție gingeroli și shogaoli. Acești compuși reduc producția de prostaglandine, adică substanțe chimice responsabile de inflamație și contracțiile uterine apărute în perioada menstruației. Mecanismul este unul asemănător cu cel al ibuprofenului. Nu vor apărea, însă, și efectele secundare, cum ar fi ulcerul gastric sau afectarea ficatului, asociata utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨