Sindromul Raynaud cauza mainilor reci – explicatii de la Dr. Mihail Pautov

Data actualizării: 13 mai 2025

Unul dintre cele mai frecvente simptome cu care se confruntă multe persoane este senzația de mâini reci. Aceasta poate fi un semn al unui sindrom mai puțin cunoscut, dar cu impact semnificativ asupra calității vieții. Este vorba despre sindromul Raynaud, așa cum a explicat Dr. Mihail Pautov, într-un recent clip video.

Despre sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este o tulburare care afectează circulația sângelui la nivelul extremităților, în special degetele de la mâini și de la picioare. Simptomele apar ca răspuns la frig sau stres și se manifestă prin episoade de răcire și amorțire a degetelor. În timpul unui episod, vasele de sânge se îngustează foarte mult, reducând fluxul sanguin.

Această tulburare poate duce la schimbări de culoare a pielii, de la alb la albastru, dar și la roșu, pe măsură ce se restabilește circulația. Episoadele pot fi însoțite și de senzații de furnicături și amorțeală, chiar și de durere.


Tipuri de sindrom Raynaud

Sindromul Raynaud poate fi primar, adică atunci când apare fără o cauză medicală identificabilă, fiind mai întâlnit în cazul femeilor tinere. În varianta sa secundară, sindromul este asociat cu alte afecțiuni, precum lupusul, sclerodermia sau artrita reumatoidă.

Citește și:

Factorii declanșatori pentru simptomele sindromului Raynaud includ expunerea la temperaturi scăzute, stresul emoțional, anumite medicamente și fumatul. Dacă episoadele sunt frecvente, severe și apar răni sau ulcerații la nivelul degetelor, atunci este indicat un consult medical.

Un diagnostic corect necesită un consult la un medic specialist, care va efectua analize de sânge și teste, cum ar fi capilaroscopia, pentru a putea identifica afecțiunile asociate. Tratamentul acestei afecțiuni presupune prevenirea episoadelor, dar și ameliorarea simptomelor asociate cu sindromul Raynaud.

Recomandările medicale includ menținerea căldurii corporale, gestionarea stresului și evitarea fumatului. În cazurile severe, medicul specialist poate prescrie medicamente ce pot dilata vasele de sânge, a mai precizat Dr. Mihail Pautov.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨