Când scăpăm de frig? Meteorologii au făcut anunțul

Data actualizării: 14 mai 2025

Vremea se anunță mai rece decât în mod obișnuit în următoarele zile, potrivit prognozei pe două săptămâni emisă luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperaturile vor fi sub mediile climatologice specifice perioadei în toate regiunile, însă de săptămâna viitoare se preconizează o încălzire treptată.

Vremea se menține în următoarele zile mai rece decât normalul pentru această perioadă, dar se va încălzi în majoritatea regiunilor de săptămâna viitoare, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni emisă luni de ANM.

În Banat, temperaturile din prima săptămână vor oscila semnificativ, dar rămân sub normalul perioadei. Maximele se vor situa între 16 și 20 de grade, iar minimele între 3 și 7 grade. În a doua săptămână, se estimează o încălzire treptată, cu maxime între 20 și 23 de grade și minime între 7 și 10 grade. Aversele vor deveni mai frecvente începând cu 16 mai.

Crișana va avea parte de un început de interval cu vreme rece, înregistrându-se maxime între 16 și 18 grade și minime între 3 și 5 grade. În a doua parte a intervalului, temperaturile vor urca spre 22–23 de grade ziua și 9–10 grade noaptea. Ploile sunt așteptate în prima zi și din nou din 16 mai, până la finalul perioadei.


În Transilvania, începutul intervalului aduce maxime de 13–16 grade și minime între 2 și 5 grade. Deși temperaturile vor oscila ușor până pe 16 mai, se va instala o tendință de încălzire, cu maxime de până la 19–20 de grade și minime de 7–8 grade în ultimele zile. Aversele vor fi frecvente, mai intense în primele două zile și din 16 mai încolo.

Citește și:

Maramureșul va fi marcat de o vreme rece în debutul perioadei, cu maxime de 14–16 grade și minime de 1–3 grade. Ulterior, valorile termice vor crește treptat spre 19–20 de grade ziua și 7–9 grade noaptea. Aversele vor fi prezente aproape zilnic, mai accentuate după 16 mai.

În Moldova, temperaturile se vor menține sub mediile climatologice în prima săptămână. Maximele se vor situa între 12 și 18 grade, iar minimele între 2 și 6 grade. În săptămâna următoare, valorile vor urca spre 20 de grade ziua și 10 grade noaptea. Ploile vor apărea în majoritatea zilelor, fiind mai frecvente după 16 mai, în special în a doua parte a zilei.

Dobrogea va avea parte de vreme mai rece decât de obicei până pe 19 mai, cu maxime de 16–20 de grade și minime între 6 și 10 grade. Ulterior, se va înregistra o creștere treptată a temperaturilor, până la 22 de grade ziua și 12 grade noaptea. Ploile vor apărea frecvent în interval, cu intensificări în datele de 14, 17, 18 și între 20 și 25 mai.

În Muntenia, începutul intervalului aduce temperaturi mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Maximele se vor încadra între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 8 grade. După 19 mai, temperaturile vor crește treptat, ajungând la 23 de grade ziua și 9–11 grade noaptea. Ploile vor fi prezente aproape zilnic, însă sunt șanse mai mici de precipitații în zilele de 12, 15 și 22 mai.

În Oltenia, vor exista două episoade scurte de încălzire – între 12 și 15 mai și apoi până pe 18 mai – dar, per total, vremea va fi mai rece decât media perioadei. Maximele diurne vor fi între 16 și 21 de grade, iar minimele între 6 și 8 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor urca constant, ajungând la 24 de grade ziua și 12 grade noaptea. Aversele mai puternice sunt estimate în 16, 17 și 18 mai, dar și după data de 22 mai.

La munte, valorile termice vor fi sub media obișnuită a perioadei în toate masivele. În prima săptămână, temperaturile maxime vor crește de la 4 la 8 grade, iar minimele de la -2 la 0 grade. Pe 16 mai, se va înregistra o răcire bruscă, însă ulterior va urma o încălzire treptată, ce va duce la maxime de 12 grade și minime de 4 grade până la finalul intervalului. Pe tot parcursul perioadei, probabilitatea de precipitații rămâne ridicată. În primele zile sunt posibile precipitații mixte pe creste.

Aceste date reflectă estimările meteorologilor de la ANM privind evoluția vremii până pe 26 mai, cu o tendință generală de încălzire treptată în cea de-a doua săptămână și cu perioade frecvente de instabilitate atmosferică, marcate de averse și temperaturi sub media obișnuită pentru această perioadă a anului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨