Simbol al ospitalitatii, ceaiul turcesc, mai mult decat o bautura calda

Data actualizării: 14 mai 2025

Daca ai avut ocazia sa vizitezi Turcia, cu siguranta ai observat cat de mult apreciaza turcii ceaiul. Nu este doar o bautura calda, ci un adevarat simbol al prieteniei si ospitalitatii, fiind servit aproape oriunde.

De ce este ceaiul special pentru turci?

Ceaiul este o parte a identitatii culturale a Turciei, un semn de respect si un obicei transmis din generatie in generatie. A ajuns popular in secolul XX, intr-un context economic si politic. Din cauza pretului ridicat al cafelei, Mustafa Kemal Ataturk a incurajat consumul de ceai, care era mult mai ieftin.

Regiunea Rize este una dintre cele mai prielnice zone pentru plantatiile de ceai.

Acest fapt a determinat Turcia sa se concentreze pe cultivarea ceaiului, transformandu-se intr-una dintre cele mai mari producatoare de ceai din lume.


Servirea ceaiului, un adevarat ritual

In Turcia, servirea ceaiului este un adevarat ritual. Ceaiul se serveste si se bea din pahare speciale cu forma de lalea, create pentru a pastra temperatura ceaiului. Ceaiul turcesc se pregateste intr-un samovar traditional, numit çaydanlık, un ceainic special, format din doua parti. Apa fierbinte din partea de jos se toarna peste frunzele de sus. In timpul servirii, infuzia se dilueaza in functie de preferintele fiecaruia. A refuza un ceai oferit in Turcia este considerat un gest de impolitete. Turcii nu au un moment sau un loc ideal pentru a bea ceai, il consuma in orice moment al zilei si oriunde, fie acasa, la locul de munca, in fata casei sau in parc. Desi Turcia ia parte la fenomenul de globalizare, ritualul servirii ceaiului ramane nealterat de elementele moderne.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨