Condimentul cimbru, un antibiotic natural cu proprietăți antiinflamatorii și eficient în tratamentul diverselor afecțiuni

Data actualizării: 17 mai 2025

În căutarea unui antibiotic natural, avem la dispoziție cimbrul, un condiment cu proprietăți antiinflamatorii care poate contribui la tratarea unei game variate de afecțiuni.

Cimbrul, mai mult decât un simplu condiment

Cimbrul este un condiment de uz comun în multe preparate culinare, dar se pare că acesta oferă mai mult decât un gust deosebit mâncărurilor. Este catalogat de specialiști ca un antibiotic natural, datorită unor beneficii de-a dreptul uimitoare.

Doctor Daniela Bușneag, medic homeopat și apifitoterapeut, subliniază că cimbrul sălbatic (Thymus vulgaris) este mult mai mult decât o simplă plantă aromatică. Acesta are o acțiune antimicrobiană remarcabilă, fiind bogat în uleiuri esențiale și compuși volatili precum: timol, carvacrol, cariofilen, terpinen, D-limonen, alfa-pinen, beta-pinen, gama-terpinen, și alții.


Conform studiilor, cimbrul poate inhiba peste 130 de tipuri de bacterii.

Cimbrul, eficient în combaterea bolilor respiratorii

Un alt aspect care îl face pe cimbrul un antibiotic natural este eficiența sa în caz de afecțiuni respiratorii. Ajută la fluidizarea și eliminarea mucusului, reduce spasmele și tusea, fiind deosebit de recomandat în tusea productivă. În caz de infecții precum bronșită, astm, sau faringită, cimbrul poate fi de asemenea destul de util.

Citește și:

Pentru a ne bucura de beneficiile sale, putem consuma ceai de cimbru. Nu e nevoie decât de o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, iar mai apoi se strecoară. În funcție de gravitatea simptomelor, pot fi consumate până la trei căni pe zi.

Există și sirop de cimbru natural, care are efecte antiinflamatorii, anticonvulsive, dar și antiinfecțioase. Acesta este și motivul pentru care condimentul e catalogat ca fiind un antibiotic natural.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨