Riscurile consumului de alimente ultraprocesate: de la boli grave la probleme de sanatate mintala

Data actualizării: 18 mai 2025

Alimentele ultraprocesate fac parte din dieta zilnica a multor romani, chiar daca acestea pot creste riscul de aparitie a bolilor grave. Specialistii recomanda evitarea acestora si optarea pentru o dieta echilibrata, combinata cu activitate fizica regulata.

Alimentele ultraprocesate: o amenintare la adresa sanatatii

Alimentele ultraprocesate sunt acele produse alimentare care contin cantitati mari de conservanti, aditivi, indulcitori si coloranti artificiali. Exemple de astfel de alimente sunt sandwich-urile, biscuitii sau chipsurile. Kerry Beeson, terapeut nutritionist la Prep Kitchen, a explicat ca aceste alimente pot cauza aparitia unor boli grave si ar trebui evitate.

‘Este dificil sa evitam complet alimentele procesate, avand in vedere stilul de viata modern, dar este perfect posibil sa avem o dieta sanatoasa daca alegem alimente cat mai naturale sau cu o lista scurta de ingrediente usor de recunoscut.’

Alimentele ultraprocesate, cum ar fi carnea procesata, painea alba, produsele de patiserie comerciale, prajiturile, biscuitii, cerealele de mic dejun zaharoase, chipsurile si bauturile carbogazoase, sunt cele care trebuie evitate.


Efectele consumului de alimente ultraprocesate

Consumul de alimente ultraprocesate poate provoca o serie de probleme de sanatate. Aceste alimente pot afecta pancreasul, fortandu-l sa produca insulina pentru a putea face fata unor cantitati mai mari de zahar. Tensiunea arteriala poate creste din cauza sodiului din sare, care poate cauza si retentia de apa. Din cauza grasimilor nesantoase, pot sa apara inflamatii, iar articulatiile si microbiomul intestinal pot fi afectate, cauzand balonare sau indigestie.

Citește și:

Pe termen lung, consumul de alimente ultraprocesate poate duce la cresterea riscului de a dezvolta boli grave. Printre acestea se numara diabetul de tip 2, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer, precum si bolile de inima.

Alimentele ultraprocesate sunt lipsite de nutrienti esentiali. Consumul lor pe termen lung poate cauza deficiente ce pot afecta sanatatea generala. Aceste alimente sunt sarace in proteine, fibre naturale, potasiu, zinc, magneziu si vitaminele A, C, D, E si B. Deficientele in aceste substante nutritive pot afecta sanatatea oaselor, sistemul nervos, starea de spirit, imunitatea si somnul.

Totodata, consumul frecvent de alimente ultraprocesate duce la cresterea in greutate si obezitate. Astfel de alimente sunt bogate in calorii, dar cu un continut redus de fibre sau proteine. Nu sunt prea satioase, asa ca se poate ajunge la consumul excesiv de calorii.

Legatura dintre alimentele procesate si sanatatea mintala

Consumul de alimente ultraprocesate poate afecta si sanatatea mintala. Un microbiom intestinal nesanatos poate duce la probleme de imunitate, inflamatii, probleme de piele si stare de spirit scazuta. Cauza acestui fenomen este complexa si include factori precum sanatatea intestinala deficitara, deficientele nutritionale si calitatea slaba a somnului.

In concluzie, chiar daca alimentele ultraprocesate reprezinta o optiune rapida pentru momentele in care vrem o gustare si nu avem prea mult timp la dispozitie, este important sa ne amintim de efectele lor negative asupra sanatatii noastre. Alimentele naturale reprezinta cea mai buna varianta. Consumul de alimente ce contin aditivi sau ingrediente artificiale ar trebui redus.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨