Viticultorii francezi apelează la Aloe Vera pentru salvarea culturilor de viță de vie

Data actualizării: 5 iulie 2025

Culturile de viță de vie din Franța se confruntă cu probleme majore din cauza secetei. În încercarea de a găsi o soluție, viticultorii s-au orientat către Aloe Vera, o plantă originară din zone aride, care se dovedește a fi un aliat de nădejde în lupta cu un climat tot mai cald.

Înlocuirea viței de vie cu Aloe Vera

Unul dintre viticultorii care au decis să-și diversifice plantația cu Aloe Vera este Laurent Maynadier, din Aude, un departament din sudul Franței. El a testat mai multe plante aromatice, precum cimbru, rozmarin, oregano, salvie și lavandă, iar două dintre ele s-au evidențiat: aloe vera și rozmarinul. „Însă rozmarinul nu este rentabil, așa că am ales aloe vera”, a explicat Laurent Maynadier.

„Am testat mai multe plante aromatice, precum cimbru, rozmarin, oregano, salvie și lavandă, iar două dintre ele s-au evidențiat: aloe vera și rozmarinul. Însă rozmarinul nu este rentabil, așa că am ales aloe vera”

Aloe Vera este o plantă care necesită mult mai puțină apă și mai puține produse fitosanitare, fiind astfel o alternativă eficientă în condițiile secetei persistente. În octombrie 2024, guvernul francez a lansat un program prin care 5.000 de hectare de viță de vie vor fi defrișate în departamentul Aude, ca parte dintr-un plan mai amplu ce vizează aproape 27.500 de hectare la nivel național.


Beneficiile culturilor de Aloe Vera

În prezent, Maynadier cultivă 3.000 de plante de aloe vera pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați. Viticultorul a dezvăluit că deja obține profit din culturile de aloe vera. Planta este folosită în industria cosmetică și alimentară, fiind considerată de Maynadier o oportunitate economică importantă. În locul viței de vie se vor planta arbori de fistic, măslini și roșcove.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨