Corectitudinea limbii romane: chitare sau chitări, cea mai frecventa greseala

Limba română, cu toată complexitatea ei, poate provoca uneori confuzii în rândul vorbitorilor. Una dintre cele mai frecvente greșeli este legată de folosirea pluralului corect al cuvântului chitară. Este o greșeală pe care o fac milioane de români și care poate fi ușor remediată odată ce este înțelesă.
Chitare sau chitări: care este forma corectă?
Pluralul cuvintelor în limba română reprezintă una dintre caracteristicile esențiale ale gramaticii noastre. Exista reguli bine definite, dar și excepții care pot provoca confuzii. Una dintre cele mai frecvente greșeli este legată de pluralul cuvântului chitară. Puțini români știu răspunsul corect la această întrebare, deoarece este o eroare în care cad adesea milioane de persoane.
Explicația este una relativ simplă. Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, în cea mai recentă ediție a sa, arată că forma corectă este chitare. Așadar, este esențial să eviți să folosești forma chitări atât în vorbire, cât și în scris.
Conform doom.lingv.ro, chitară este un substantiv feminin, cu forma articulată chitarei. În concluzie, pluralul este chitare. Pe de altă parte, când vine vorba de pluralul de la vioară, varianta corectă este viori, nu vioare.
Curiozități importante despre limba română
Specialiștii susțin că cel mai lung cuvânt din limba română, și al treilea cel mai lung din Europa, este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză, care denotă o boală a plămânilor, provocată de inhalarea prafului de siciliu vulcanic.
Un alt aspect interesant este că limba română este singura limbă europeană în care se pot construi propoziții complete de 8 cuvinte, folosind doar vocale, fără nicio consoană. Un exemplu ar fi: „Oaia aia e a ei, eu o iau”.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨