Eugen Doga, marele compozitor, s-a stins din viata la varsta de 88 de ani

Eugen Doga, unul dintre cei mai apreciați compozitori, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. A contribuit cu coloana sonoră pentru numeroase filme și a primit distincții semnificative. Anunțul trist a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Traseul unei cariere impresionante
Născut pe 7 martie, în satul Mocra din regiunea separatistă transnistreană, Doga a scris muzică pentru mai bine de 70 de filme. Printre cele mai cunoscute se numără “Nunta la palat”, “Singur în fața dragostei” și “Zece ierni pe o vară”. A mai compus muzică și pentru “Explozie cu efect întârziat”, “Lăutarii”, “Șatra”, “Gingașa și tandra mea fiară”, “Ana Pavlova” și “Patul lui Procust”.
Compozitorul a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea filmului de animație. A fost cel care a realizat coloana sonoră pentru peliculele “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela” și pentru serialul “Guguță”. Valsul din “Tandra mea fiară” a fost inclus de UNESCO pe lista capodoperelor muzicale ale secolului al XX-lea.
Pasiunea pentru muzică
Eugen Doga și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. Cariera sa ca muzician a început ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune. A fost profesor la Școala de Muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău, dar și membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești. În 1966, a debutat în arta componistică cu un cvartet de coarde.
“Eugen Doga a plecat, astăzi, să compună muzică pentru îngeri… Tristă zi de vară. Dumnezeu ni l-a luat la el pe Eugen Doga… Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”, a fost mesajul transmis de Ministerul Culturii din Republica Moldova.
Ziua înmormântării lui Eugen Doga a fost declarată zi de doliu național. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea lui Eugen Doga. “Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Moldova a fost mai frumoasă și mai bogată datorită domniei sale. Ne luăm rămas-bun cu durere, dar și cu recunoștință.”, a transmis ea.
Eugen Doga a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS și Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreședinte al UCM. A fost și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în cinstea sa. În inima Chișinăului urmează să fie creat un centru cultural în numele său.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨