Eugen Doga, marele compozitor, s-a stins din viata la varsta de 88 de ani

Data actualizării: 18 iulie 2025

Eugen Doga, unul dintre cei mai apreciați compozitori, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. A contribuit cu coloana sonoră pentru numeroase filme și a primit distincții semnificative. Anunțul trist a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Traseul unei cariere impresionante

Născut pe 7 martie, în satul Mocra din regiunea separatistă transnistreană, Doga a scris muzică pentru mai bine de 70 de filme. Printre cele mai cunoscute se numără “Nunta la palat”, “Singur în fața dragostei” și “Zece ierni pe o vară”. A mai compus muzică și pentru “Explozie cu efect întârziat”, “Lăutarii”, “Șatra”, “Gingașa și tandra mea fiară”, “Ana Pavlova” și “Patul lui Procust”.

Compozitorul a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea filmului de animație. A fost cel care a realizat coloana sonoră pentru peliculele “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela” și pentru serialul “Guguță”. Valsul din “Tandra mea fiară” a fost inclus de UNESCO pe lista capodoperelor muzicale ale secolului al XX-lea.


Pasiunea pentru muzică

Eugen Doga și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. Cariera sa ca muzician a început ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune. A fost profesor la Școala de Muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău, dar și membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești. În 1966, a debutat în arta componistică cu un cvartet de coarde.

Citește și:

“Eugen Doga a plecat, astăzi, să compună muzică pentru îngeri… Tristă zi de vară. Dumnezeu ni l-a luat la el pe Eugen Doga… Când, în mod firesc, ar fi trebuit să celebrăm viața, ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină: compozitorul, pedagogul, omul de cultură Eugen Doga. A plecat în tăcerea cerească cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”, a fost mesajul transmis de Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Ziua înmormântării lui Eugen Doga a fost declarată zi de doliu național. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea lui Eugen Doga. “Am aflat cu tristețe despre decesul marelui Eugen Doga. Moldova a fost mai frumoasă și mai bogată datorită domniei sale. Ne luăm rămas-bun cu durere, dar și cu recunoștință.”, a transmis ea.

Eugen Doga a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor din URSS și Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreședinte al UCM. A fost și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în cinstea sa. În inima Chișinăului urmează să fie creat un centru cultural în numele său.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨