Băutura de sezon care ne duce cu gândul la copilărie și cum să o prepari acasă

Data actualizării: 6 iunie 2025

Când vine vorba de băuturi răcoritoare de vară, puține pot rivaliza cu gustul inconfundabil al socului. Această băutură simplă, dar delicioasă, ne duce cu gândul direct la copilărie și se poate prepara cu ușurință chiar la tine acasă.

Revigorarea verii cu gust de copilărie

Socul a început să fie din nou popular, iar marile restaurante au multe băuturi pe bază de flori de soc. În trecut, socul era folosit pentru a face socată, băutura cu gust de copilărie care încă mai este preparată și astăzi de către nostalgici. De-a lungul timpului, socul a reușit să se reinventeze, ajungând să ocupe un loc special în meniul de cocktailuri al restaurantelor.

În zonele rurale, unde tradiția este păstrată la loc de cinste, rețeta veche de suc de soc este baza. Gospodinele prepară în fiecare an acest deliciu la pahar, iar ingredientele nu sunt deloc numeroase.


Rețeta ideală pentru suc de flori de soc

Pentru a face cel mai bun suc de flori de soc, ai nevoie de flori de soc fără frunze, coajă de lămâie, apă, zahăr, dar și câteva felii de lămâie tăiate cu tot cu coajă. Toate ingredientele se pun într-un borcan și se acoperă cu un tifon sau un capac pus lejer. Este important ca borcanul să nu fie închis ermetic, deoarece are nevoie de aer pentru a fermenta.

Citește și:

Amestecul se lasă la macerat pentru 2-4 zile. În tot acest timp, este recomandat să guști zilnic socata, pentru a-ți da seama când este gata. În momentul în care gustul este ușor acidulat și aromat, socata este numai bună de servit.

Sucul de flori de soc se transferă din borcan în sticle și se va păstra la frigider. Această băutură va continua să fermenteze, așa că este recomandar să nu închizi ermetic sticlele. În restaurante, siropul de soc este vedetă. Acesta se folosește pentru a prepara unele dintre cele mai bune cocktailuri, precum Hugo sau Eden Gin. Florile de soc nu sunt folosite doar pentru a face suc sau sirop, ci au ajuns și ele vedete în laboratoarele de patiserie, fiind folosite în compoziția diverselor prăjituri, pentru un gust mai fresh.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨