Consumul de carne rosie procesata poate fi asociat cu riscul de dementa

Data actualizării: 27 iunie 2025

Un studiu recent, publicat în revista Neurology, sugerează că persoanele care consumă frecvent carne roșie procesată, cum ar fi bacon sau hot-dog, ar putea avea un risc mai mare de a fi diagnosticate cu demență.

Detalii ale studiului

Conform studiului, persoanele care consumă carne roșie procesată zilnic au un risc cu 13% mai mare să fie diagnosticate cu demență comparativ cu cei care consumă mai puțin. Cercetătorii au mai descoperit că fiecare porție în plus de carne roșie procesată pe zi poate accelera îmbătrânirea creierului cu aproximativ 1,6 ani. Totuși, studiul este observațional, adică cercetătorii nu pot spune sigur dacă carnea procesată provoacă demența, ci doar că există o legătură între ele.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a menționat Dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și autor al studiului.

Efecte negative ale consumului de carne rosie

Dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School a precizat și alte efecte negative pe care le-ar putea avea carnea roșie, printre care bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură. „În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină).”, a explicat profesorul.


Carnea procesată conține și substanțe dăunătoare, cum ar fi nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care pot afecta sănătatea creierului. Nitriții sunt folosiți la prepararea cărnii, dar au fost legați de diverse probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso, care apar tot în carnea conservată, sunt asociați cu riscuri mari de cancer, au mai dezvăluit specialiștii.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨