Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”

Data actualizării: 3 iulie 2025

Ilie Bolojan, în perioada când era primar la Oradea, a ajuns să-și amendeze chiar propria firmă, care era condusă, la acel moment, de fosta sa soție, Florentina Bolojan. Totul s-a întâmplat în mai 2020, după ce un agent al Poliției Locale a descoperit o mașină parcată ilegal pe un loc de reședință, fără a avea abonament valabil.

Vehiculul aparținea societății SC Campus Com SRL, firmă înființată și deținută inițial de Ilie Bolojan, care i-a cedat ulterior integral acțiunile fostei soții. Mașina, un Toyota Yaris, avea plăcuța personalizată cu inițialele numelor Florentinei și ale celor două fiice ale cuplului – Lucia și Anda. Firma a primit o amendă de 250 de lei.


Proces intentat de Florentina Bolojan împotriva Poliției Locale Oradea

Contextul amenzii pleacă de la o decizie radicală luată de Bolojan în mandatul de primar, când a regândit complet sistemul de parcare din centrul orașului.

Citește și:

„Toți angajații care lucrau la instituțiile din centru veneau cu mașinile la serviciu, aveau parcare gratuită sau niște abonamente foarte ieftine și ocupau locurile de parcare. Cetățeanul care avea de rezolvat probleme începea să se învârtă, îl înjura pe primar”

, a povestit Bolojan într-un episod al podcastului „Ce se întâmplă!”. Ca urmare, a scos inclusiv mașina sa din curtea primăriei pentru a lăsa loc cetățenilor și a înăsprit regulile.

După ce firma condusă de fosta soție a fost amendată pentru parcare neregulamentară, Florentina Bolojan a decis să conteste amenda în instanță. Ea a susținut că nu a avut intenția să încalce legea și că totul s-a petrecut într-un context nefericit: era întuneric și ploua torențial, iar semnele care marcau locul ca fiind unul de reședință nu erau vizibile. În plus, a precizat că oprirea a fost una de scurtă durată.

Prin avocatul său, a cerut fie anularea procesului-verbal, fie înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. În cererea depusă la instanță, s-a menționat:

„Precizând din punct de vedere al stării de fapt că ocuparea de către autoturism a locului de parcare a avut loc temporar, pentru o perioadă extrem de scurtă de timp, precum și apoi că ora târzie și condițiile de vreme ploioasă sunt de natură să ofere explicația pentru ocuparea acestuia și absența elementului intențional (…), este în mod vădit nejustificată aplicarea unei sancțiuni principale a amenzii într-un cuantum îndreptat spre maxim”.

Procesul a fost înregistrat în iunie 2020, iar inițial cauza a fost trimisă la Judecătoria Aleșd, județul Bihor, întrucât acolo se afla sediul social al firmei SC Campus Com SRL. Însă judecătorii din Aleșd au decis să își decline competența în favoarea Judecătoriei Oradea, deoarece acolo s-a petrecut efectiv fapta – parcarea ilegală a autoturismului.

Cazul a ajuns în cele din urmă în fața instanței orădene, iar în mai 2021 s-a pronunțat decizia definitivă: cererea formulată de firma condusă de Florentina Bolojan a fost respinsă pe motiv că a fost „nelegal timbrată”. Practic, instanța nu a mai intrat pe fondul cauzei, considerând că procedura nu a fost respectată corect de către petentă.

Deși avea posibilitatea legală de a face apel împotriva hotărârii, fosta soție a lui Ilie Bolojan nu a mai continuat demersul. Conform datelor disponibile, Florentina Bolojan a ales să nu mai conteste decizia și, cel mai probabil, a plătit amenda de 250 de lei aplicată de Poliția Locală Oradea.

Situația a fost cu atât mai notabilă cu cât firma sancționată era chiar una fondată și deținută inițial de Ilie Bolojan, care în 2005 o numise administrator pe fosta sa soție, Florentina. Cei doi au divorțat în 2013, dar au continuat să colaboreze în cadrul societății până în decembrie 2020, când Ilie Bolojan s-a retras oficial din firmă, iar toate părțile sociale au fost preluate de Florentina.

Întâmplarea a rămas un exemplu ilustrativ al modului în care Ilie Bolojan aplică regulile fără excepții, chiar și în cazul apropiaților.

„Este adevărat că angajații au fost deranjați de acel nucleu dur de beneficiari de parcări gratuite”

, recunoștea chiar el în podcastul „Ce se întâmplă!”, subliniind că regula trebuie să fie aceeași pentru toți.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨