Apariția în România a șerparului, prădătorul ce ucide cu sânge rece

Fauna României continuă să uimească prin diversitatea ei. Recent, o creatura înfricoșătoare a fost zărită pe teritoriul țării noastre. Este vorba despre șerpar, un prădător redutabil care atacă cu sânge rece.
Apariții ale șerparului în România
De la finalul lunii martie și până în prezent, în România, au fost observate 12 exemplare de șerpar. Zonele în care și-au făcut apariția aceste păsări spectaculoase sunt București, Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Bacău, Ialomița și Harghita.
Caracteristicile șerparului
Șerparul este o pasăre răpitoare de mici dimensiuni din familia Accipitridae. Adulții ajung la o lungime de 59 – 70 cm, iar anvergura aripilor atinge 162 – 195 cm. Greutatea medie este de 1.7 kg. Ceea ce îi diferențiază de alte specii de păsări este coloritul lor aparte. Partea superioară a penajului este maro – cenușiu, iar partea inferioară predomină albul. Capul seamănă cu cel al bufnițelor, fiind ușor rotunjit, iar ochii sunt de un galben puternic și strălucitor.
Șerparul este o pasăre căreia îi place să zboare la înălțimi mari. Preferă dealurile și colinele înalte, de unde își procură hrana. Ziua, preferă să stea pe arborii înalți, pentru a avea un câmp vizual cât mai larg. Hrana șerparului este compusă din șopârle, reptile și amfibieni. Aceste păsări au un mecanism special de a se apăra contra veninului șarpelui, iar penajul joacă un rol esențial.
Atunci când ia în vizor șarpele, șerparul îl prinde și îi rupe instant șirea spinării. De asemenea, penajul dens și învelișul cornos de pe picioare acționează ca un scut împotriva veninului.
Șerparii sunt păsări care formează perechi pe viață. La începutul primăverii, masculul și femela construiesc cuibul, unde femela depune un singur ou. Incubația oului are loc timp de 45 – 47 de zile, iar puii sunt capabili să zboare la 10 zile de la eclozionare.
Șerparul este o specie destul de răspândită pe teritoriul Europei. În România, își face apariția în lunile martie – aprilie, iar la finalul toamnei, în lunile octombrie – noiembrie, își ia zborul către Africa Centrală. În prezent, șerparul este o specie vulnerabilă, cu statut de conservare considerat drept stabil.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨