Cum să obții o recoltă bogată de roșii în luna iulie. Trucuri esențiale ale grădinarilor experimentați

Data actualizării: 5 iulie 2025

Pe măsură ce temperaturile cresc la finalul lunii iulie, mulți grădinari se confruntă cu problema uscării roșiilor. Cu toate acestea, există un truc esențial care îi ajută să se bucure de culturi roditoare. Acest secret constă într-un amestec special care se aplică la rădăcina roșiilor.

Ingrijirea roșiilor în timpul verii

Roșiile sunt nelipsite din grădinile românilor. Pentru a obține o recoltă bogată, este necesară parcurgerea mai multor pași de îngrijire. La finalul lunii iulie și începutul lunii august, temperaturile urcă considerabil, ceea ce poate afecta roșiile. Pentru a le ajuta să se adapteze noilor condiții termice, este important să știi cum să ai grijă de ele. Chiar dacă este final de vară, nu uita să le fertilizezi și să le protejezi de boli!

Ce trebuie să aplici la baza roșiilor în luna iulie

În luna iulie, roșiile au nevoie de nutrienți, acesta fiind momentul când se formează masa verde. Este important să fertilizezi solul de maxim 2 ori pe lună, cu un amestec care face minuni pentru cultura de roșii.


Dacă vrei să te bucuri de cele mai gustoase și mai zemoase roșii, tot ce trebuie să faci este să prepari un biofertilizator natural. Vei avea nevoie de cenușă, aceasta fiind bogată în fosfor și calciu. Pentru a obține o cultură bogată, trebuie să dizolvi un pahar de cenușă într-o găleată de apă, iar apoi, la fiecare tufă, să pui 2 litri din amestecul obținut. Nu doar cenușa poate face minuni, ci și compostul natural sau alimentarea cu iod foliar. Cel din urmă acționează ca un scut împotriva bolilor.

Citește și:

„În sezonul canicular, este foarte important să uzi suficient roșiile. Înainte de a le uda, trebuie să ții cont de sol, dar și de condițiile meteo. Grădinarii cu experiență nu recomandă să lași solul să se usuce, deoarece asta poate face ca roșiile să se crape.”

Nu în ultimul rând, este foarte importantă și protejarea roșiilor în fața bolilor. Grădinarii recomandă să le pulverizezi cu o soluție slab concentrată de permanganat de potasiu, însă numai după ciupirea lor. Permanganatul de sodiu ajută la dezinfectarea tufelor, iar pentru un efect și mai putenic, poți adăuga infuzie de usturoi.

Roșiile sunt, fără doar și poate, vedetele verii. Acestea conțin licopen, un antioxidant care protejează celule împotriva stresului oxidativ și reduce riscul unor boli cronice. De asemenea, consumul regulat de roșii reduce nivelul de colesterol ”rău” LDL și menține sănătatea sistemului cardiovascular. Roșiile sprijină sistemul imunitar datorită vitaminei C din compoziție, iar apa și fibrele le fac ideale pentru o digestie mai bună. Dat fiind conținutul ridicat de apă de peste 90%, roșiile sunt o sursă ideală de hidratare în sezonul canicular.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨