Ilie Bolojan a anunțat cele mai drastice măsuri de până acum. Toți românii vor suferi. Ce conține pachetul 2

Premierul Ilie Bolojan a anunțat la Digi24 că pachetul 2 de măsuri, care urmează să fie prezentat până la sfârșitul lunii iulie, va include o serie de modificări importante ce vizează pensiile speciale, reforma ANAF și colectarea veniturilor la buget.
Șeful Guvernului a afirmat că vârsta medie de pensionare în Justiție este de 48 de ani, iar pensia medie atinge 5.000 de euro.
„Aceste lucruri nu pot continua pentru că sunt anormale și le vom corecta. Pensiile speciale sunt jalon în PNRR pe care trebuie să îl îndeplinim”, a declarat Ilie Bolojan.
Pachetul 2 va include și măsuri pentru întărirea colectării fiscale și reforma ANAF
În cadrul aceluiași interviu, premierul a explicat că această reformă a pensiilor nu este doar o necesitate socială, ci și o condiție esențială pentru absorbția fondurilor europene.
„Pachetul doi va cuprinde și acest aspect, pentru că el e o necesitate socială, de a corecta o nedreptate, dar și unul din jaloane care ne afectează absorbția de fonduri europene”, a spus el.
Pe lângă problema pensiilor speciale, pachetul legislativ vizează și reforma ANAF. Ilie Bolojan a precizat că instituția trebuie să devină mai eficientă în colectarea taxelor și impozitelor, în special în ceea ce privește prețurile de transfer între firmele-mamă și subsidiarele din România.
Totodată, se dorește stabilirea unor criterii clare de performanță pentru angajații ANAF.
„Ca să reformezi ANAF-ul trebuie să stabilești criterii de performanță clare, pe care dacă nu le atingi pleci din post, nu îmbătrânești acolo”, a punctat Bolojan.
Premierul a vorbit și despre colaborarea ANAF cu alte instituții în vederea unor controale integrate.
Întrebat despre cauzele pentru care România nu reușește să colecteze miliarde de lei din TVA, Ilie Bolojan a menționat mai multe zone problematice:
„Fraude care vin din insolvențe, importuri pe relația Asia, din zona de combustibil, fraudele pe combustibil, din firme care nu își plătesc în mod premeditat, din eșalonări pe care statul le face foarte ușor pe o lege din pandemie. Sunt mai multe cazuri care trebuie atacate, și asta va face ANAF-ul în perioada următoare”, a precizat premierul.
Ilie Bolojan a mai spus că a ajuns să cunoască detalii despre sistemul de pensionare din Justiție în cele trei luni în care a fost președinte interimar. În această perioadă, a semnat decrete de pensionare pentru mai mulți judecători, moment în care a observat că vârsta medie de retragere este mult sub standardele europene.
„Am rămas surprins, pentru că nu știam că vârsta medie de pensionare este de 48 de ani și am devenit un om cât se poate de convins că aceste lucruri nu mai pot continua, pentru că sunt anormale, și le vom corecta. Iar corecția pe pensii speciale este unul din jaloanele pe care România trebuie să le îndeplinească”, a afirmat Bolojan.
El a subliniat că situația va fi reglementată prin lege și că aceste schimbări sunt esențiale nu doar pentru echitate socială, ci și pentru economia țării.
Premierul a insistat că astfel de pensionări timpurii nu sunt un fenomen izolat doar în Justiție.
„Nu sunt foarte mulți (pensionari) la 45 de ani, dar, cu siguranță, de la aproape 50 încep să fie mulți. Această situație o avem, din nou, pe seama scăpării de sub control a modului în care categorii de oameni ce lucrează în sectorul public au ajuns să se pensioneze mult mai repede decât este normal în orice țară din Europa”, a explicat el.
Situația este agravată, a continuat Bolojan, de dezechilibrul dintre numărul mare de bugetari și numărul mic de contribuabili care susțin sistemul.
„Nu, noi avem prea mulți bugetari față de cât contribuabili sunt. Și avem uneori prea mulți oameni care nu lucrează cât ar trebui să lucreze în sectorul public. Nu toți, pentru că foarte multe servicii publice sunt susținute de oameni extraordinari, care își fac datoria exact ca în sectorul privat. Deci, din acest punct de vedere trebuie să corectăm lucrurile”, a mai spus el.
Bolojan a explicat că aceste modificări legislative trebuie făcute cu atenție, pentru a rezista testului constituțional, în condițiile în care măsuri similare din trecut au fost respinse de Curtea Constituțională.
„Vrem spectacol? Vrem să anunțăm niște măsuri care știm că nu au o finalitate? Sau mai bine le explicăm la oameni: ‘Da, așa este, vom corecta aceste lucruri, dar lăsați-ne o lună, două, să putem lucra temeinic și, dacă venim cu o măsură, ea, într-adevăr, să aibă finalitate.’”
Premierul a susținut și necesitatea unei vârste unice de pensionare pentru toți cetățenii, fără privilegii pentru anumite categorii.
În ceea ce privește revenirea în activitate a celor pensionați prematur, el a admis că pot exista situații în care aceștia ar fi utili în administrație, dar a subliniat că „nu să mai ia și pensie, și salariu”.
„Această corectare, v-am spus, are nevoie de legi speciale, are nevoie de niște calcule care să stea în picioare (…) Deci ele trebuie adoptate în așa fel încât să stea în picioare”, a conchis prim-ministrul.
El a menționat că pachetul 2 va aduce toate aceste măsuri, urmând să fie prezentat în detaliu la finalul lunii iulie.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨