Anunț pentru 8,3 milioane de pensionari. Metoda legală prin care scapă de impozitul pe pensia privată obligatorie sau facultativă

Noua legislație fiscală impune plata CASS și asupra pensiilor private, ceea ce va duce la o dublare a impozitării pentru cei care contribuie la fondurile de pensii. Aceste schimbări vor afecta în mod deosebit participanții care au avut contribuții mari, însă există o posibilitate legală prin care cei cu cotizații medii pot evita plata acestui impozit suplimentar.
Metoda constă în încasarea pensiei private în rate egale, o opțiune valabilă atât pentru pensia privată obligatorie (Pilonul II), cât și pentru pensia privată facultativă (Pilonul III).
Detalii despre contribuții și impozitare
Peste 8,3 milioane de români contribuie la pensia privată obligatorie, iar aproximativ 900.000 de persoane beneficiază de pensii private facultative. Începând cu 1 august 2025, CASS va fi aplicată și pensiilor private, ceea ce înseamnă că impozitele vor ajunge la o cotă de 20%, aplicată la câștigurile ce depășesc plafonul neimpozabil de 3.000 de lei. Astfel, impozitele vor crește semnificativ, iar persoanele care au avut contribuții mari vor plăti mult mai mult în comparație cu cei cu contribuții mici.
În cazul în care viitorul pensionar optează pentru încasarea pensiei într-o singură tranșă, va fi nevoit să plătească un impozit de 20% pe câștigul net, după aplicarea plafonului de 3.000 de lei. De exemplu, dacă la data pensionării are un activ net de 31.023,39 lei și contribuții de 18.528 de lei, va plăti 10% impozit pe câștiguri și 10% CASS, ajungând la un total de 2.589,08 lei, sumă ce va fi dedusă din pensia privată.
Dacă optează pentru plata în rate egale, valoarea lunară va fi sub plafonul de 3.000 de lei, iar în acest caz, nu va plăti nici impozitul de 10%, nici CASS-ul. Această metodă fiscală este mult mai avantajoasă, deoarece nu implică niciun fel de taxă. Totuși, opțiunea de a primi pensia pe termen lung, de exemplu pe o perioadă de 10 ani, ar face suma lunară de 258,53 lei, ceea ce ar putea fi considerată o sumă foarte mică pentru pensionar, chiar dacă nu este supusă impozitelor.
Pentru persoanele cu contribuții semnificative la fondurile de pensii private, de exemplu, cei cu active nete de 1,2 milioane lei, metoda încasării pensiei pe termen lung nu va fi viabilă. Acestora le-ar fi necesar un termen de eșalonare de peste 400 de luni (peste 33 de ani), ceea ce face imposibilă aplicarea acestei opțiuni. În prezent, autoritățile discută posibilitatea limitării perioadei de retragere a pensiilor private în rate egale la un termen de 70 de luni.
De asemenea, până la sfârșitul lunii mai 2025, conform datelor oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), aproximativ 3,8 miliarde de lei au fost deja retrase din pensiile private, beneficiind de aceste fonduri aproximativ 238.000 de persoane, inclusiv moștenitori. Fondurile din Pilonul II au ajuns la aproximativ 166,2 miliarde lei, iar câștigurile nete ale acestora sunt de 51,4 miliarde lei.
Majoritatea beneficiarilor de pensii private (peste 100.000 de persoane) au optat pentru plata integrală a pensiei, iar tendința de a opta pentru încasarea pensiei în rate ar putea crește în urma modificărilor fiscale recente. Astfel, noile reglementări vor influența deciziile de retragere a pensiilor private, iar procesul va trebui să se adapteze la noile condiții impuse de legislația fiscală.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨