Cartoful, leguma iubita de romani, creste glicemia mai mult decat dulciurile

Consumul frecvent de cartofi poate avea un impact major asupra sănătății, potrivit unui studiu recent. Dr. Mihail Pautov, care a condus experimentul, a descoperit că această legumă obișnuită poate crește glicemia mai mult decât dulciurile.
Experimentul care a dezvăluit totul
Dr. Pautov a purtat un senzor pentru monitorizarea constantă a glucozei din sânge. A consumat mai multe alimente, pentru a vedea care dintre ele este responsabil pentru creșterea glicemiei. Rezultatele au fost șocante: cartofii au fost singurii vinovați de aceste oscilații.
„De fiecare dată când am mâncat cartofi, glicemia a luat-o mereu în sus, mai mult decât atunci când mâncam înghețată, prăjituri. Iar explicația e simplă: cartofii conțin cantități mari de amidon, care e transformat de organism în glucoză pură. Mai bine mănânci doar carne cu salată și la final o cupă mică de înghețată, decât să incluzi și cartofi.”
a declarat dr. Pautov.
Efectele consumului de cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt o plăcere nevinovată pentru multe persoane. Cu toate acestea, specialiștii recomandă consumul lor moderat, odată la 2 săptămâni. Nu doar că duc la creșterea glicemiei, dar au și un efect nociv asupra nivelului de colesterol din organism. Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că riscul de deces prematur este de două ori mai mare pentru persoanele care consumă frecvent cartofi prăjiți. Cauza este excesul de colesterol. Un nivel crescut de grăsimi în sânge duce la ateroscleroză, o boală care poate provoca infarct și accident cardiovascular. Consumul regulat de cartofi prăjiți se va vedea și pe cântar. Acumularea kilogramelor în plus, precum și grăsimea excesivă din jurul taliei va duce la ”sufocarea” organelor interne. De asemenea, grăsimea depusă pe vasele de sânge poate duce la infarct sau chiar la apariția cancerului de sân sau de colon. Grăsimea de pe burtă crește rezistența la insulină, astfel, persoanele care prezintă grăsime acumulată în jurul abdomenului sunt predispuse la prediabet și diabet zaharat.
Alte alimente care cresc glicemia
Lista alimentelor care cresc nivelul zahărului din sânge este una destul de lungă. Cap de listă sunt alimentele de tip fast-food, urmate de banane. Bananele, chiar dacă sunt recomandate datorită conținutului de fibre și potasiu, conțin și carbohidrați, mai ales dacă sunt consumate foarte coapte. Foarte mulți carbohidrați mai conține și fasolea care, dacă este consumată în cantități mari, duce la creșterea glicemiei. Fructele uscate cresc și ele glicemia, iar explicația este simplă. Acestea conțin mult zahăr și, tocmai de aceea, este recomandat să consumi maxim 30 g pe zi. De evitat sunt și pastele, orezul și pâinea albă, toate având carbohidrați pe care organismul îi transformă în glucoză.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨