Moțiunea împotriva Guvernului Bolojan a picat. Discursul premierului în Parlament: „Am spus românilor adevărul, chiar dacă este neplăcut”. Ce i-a transmis George Simion

Data actualizării: 15 iulie 2025

Moțiunea de cenzură inițiată de AUR împotriva guvernului condus de Ilie Bolojan a fost respinsă luni, 14 iulie, în Parlament, în urma unei dezbateri tensionate și a unui vot final clar: 134 de voturi pentru și patru abțineri.

Premierul, însoțit de miniștri, a fost prezent în sală și a susținut un discurs amplu, în care a apărat măsurile economice luate de Executiv. Liderii opoziției, în special cei ai AUR, și-au exprimat vehement nemulțumirea față de direcția economică a guvernului și componența acestuia.

AUR: „Nota de plată, trimisă românilor de pe terasă”


Moțiunea a fost semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați și a fost prezentată în plen de senatorul Petrișor Peiu. Aceasta a fost intitulată „Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit!”. Potrivit textului, guvernul actual ar penaliza tocmai cetățenii care muncesc, în timp ce „privilegiații sistemului” rămân intangibili.

Citește și:

„Imaginaţi-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau şi mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi şi beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu.”

În fața plenului reunit, premierul Ilie Bolojan a răspuns acuzațiilor cu un mesaj în care a reiterat nevoia de reformă urgentă și a prezentat măsuri deja implementate:

„Atunci când am angajat răspunderea guvernului, am explicat situația în care se află România și de ce măsurile propuse sunt necesare și urgente. Am spus că îmi asum trei obiective de principiu: ordine în finanțele țării, bună guvernare și respect pentru cetățeni. Am spus românilor adevărul, chiar dacă este neplăcut.”

Bolojan a explicat că, între timp, semnalele din economie sunt pozitive:

„România începe să-și recâștige încrederea pe piețele internaționale. Costurile la care ne împrumutăm au început să scadă.”

El a adăugat că doar din reducerea dobânzilor la euroobligațiuni, țara a economisit 200 de milioane de dolari.

Premierul a subliniat că ratingul de țară afectează fiecare cetățean și a întrebat opoziția:

„În afară de un exercițiu politic, pe care l-au bifat și pe care pot să îl înțeleg, ce rost are această moțiune? Ar vrea dânșii să ne oprim și să ne întoarcem de unde am plecat?”

În discursul său, Bolojan a susținut că guvernul lucrează la reformarea companiilor de stat și la modificarea legislației fiscale, anunțând:

  • publicarea datelor despre conducerea și indicatorii firmelor de stat,
  • plafonarea indemnizațiilor,
  • reducerea numărului de membri din consiliile de administrație.

În ceea ce privește acuzațiile legate de favorizarea marilor companii, premierul a precizat:

„Trebuie să ne asigurăm că toate companiile, inclusiv cele străine, plătesc taxe statului român.”

Liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a intervenit după discursul premierului și a criticat demersul AUR, considerându-l pur electoral și lipsit de substanță:

„AUR nu vrea să pice guvernul, pentru că știu că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent pentru România. Vor doar să marcheze electoral acest moment vânzând cinic iluzii românilor. Acesta e adevărul de la care pornim astăzi.”

Acesta a subliniat că PSD nu se va implica în destabilizarea guvernării:

„PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil. Reformele reale nu se fac cu sloganuri de marketing, ci cu decizii ferme și echitabile.”

Grindeanu a adăugat:

„E corect ca partidele să aibă subvenții, dar și aici s-a exagerat, acele sume sunt prea mari și trebuie reduse urgent. Jaful din banul public trebuie stopat.”

George Simion a avut un discurs extrem de critic în plen, unde a repetat obsesiv problema celor cinci vicepremieri ai guvernului, acuzându-i pe liderii coaliției de ipocrizie:

„Aveți în acest guvern care taie de la mame, care taie de la studenți, care taie de la pensionari, cinci vicepremieri. Aveți cinci vicepremieri și voi faceți un apel austeritate când luați de la mame.”

Simion a făcut trimitere directă la partidele din coaliție:

„Aveți cinci vicepremieri, unul de la USR, unul de la UDMR, unul de la PNL, unul de la PSD și unu de la ăla mic de la Cotroceni?”

Liderul AUR a continuat pe același ton:

„Poate chiar și bietul premier care stă acolo în fața voastră și clamează buna guvernare, austeritatea, deficitul, seriozitatea. Ar vrea să nu existe cinci vicepremier, dar nu poate.”

Simion a insinuat că premierul e forțat să accepte compromisul politic:

„Săracul stă acolo lipsit de pârghii, amenințat, șantajat, știe că are și el propriii scheleți în dulap.”

În finalul discursului, Simion a reiterat că AUR va continua să depună moțiuni de cenzură și interpelări:

„O să ne mai întâlnim şi luna viitoare, pentru o moţiune de cenzură, şi în luna septembrie, pentru o moţiune de cenzură, şi vom depune moţiuni şi simple, şi de cenzură, şi interpelări, şi orice este nevoie.”

A încheiat cu aceeași idee repetată obsesiv:

„Cinci vicepremieri. Când o să ajungeţi acasă, la soţi, la soţii, şi o să vă întrebe, dar ce aţi făcut astăzi la Parlament, cu siguranţă, de câte ori v-am repetat, o să reţineţi acest număr.”

Simion a ajuns cu o oră întârziere la ședința de plen, dar și-a reluat ideile imediat:

„Faceți apel la austeritate când luați de la mame și aveți cinci vicepremieri.”

„Și voi faceți un apel la austeritate când aveți 5 vicepremieri? Unul de la USR, unul de la UDMR, unul de la PNL, unul de la PSD și unul de ăla mic de la Cotroceni.”

În ciuda acestor atacuri, moțiunea AUR nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru a răsturna Guvernul Bolojan. Dezbaterea a arătat însă tensiunile tot mai mari din Parlament, într-un context economic și politic complicat.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨