Amenzi neașteptate după reclamații privind zgomotul de la festivalul Beach, Please!

Data actualizării: 17 iulie 2025

Un incident neobișnuit a avut loc în satul Arsa, comuna Albești, județul Constanța, când un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei după ce a reclamat poliției că nu se poate odihni din cauza zgomotului produs de festivalul Beach, Please!. Locuința bărbatului este situată la aproximativ 20 de kilometri de stațiunea Costinești, locul unde se desfășoară evenimentul.

Un apel neașteptat

Bărbatul a contactat poliția, susținând că basul de la festival îi face pereții să vibreze. A cerut polițiștilor să solicite înregistrările de pe camerele de supraveghere instalate de primărie pentru a demonstra că spune adevărul. În schimb, polițiștii au constatat că plângerile bărbatului nu sunt susținute de dovezi concrete și i-au aplicat o amendă pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112. Incidentul a avut loc în data de 14 iulie 2024, în timpul ediției de anul trecut a festivalului Beach, Please!

În instanță

Bărbatul, pe nume Constantin Dumitru S., a dat în judecată IPJ Constanța și Poliția Municipiului Mangalia, susținând că a fost amendat abuziv. El a solicitat instanței să obțină înregistrările de pe camerele de supraveghere ale primăriei pentru a demonstra că a încercat să înregistreze zgomotul, dar polițiștii nu i-au permis. În ciuda acestor acuzații, polițiștii au considerat că bărbatul a apelat abuziv numărul unic de urgență, motiv pentru care i-au aplicat o amendă maximă. Într-un reviriment surprinzător al situației, judecătorii care au analizat cazul au decis să anuleze procesul verbal și să-l exonereze pe bărbat de plata amenzii contravenționale. Legislația din România obligă organizatorii de evenimente culturale sau muzicale care se desfășoară la exterior să nu depășească nivelul de zgomot care să producă disconfort fonic vecinilor. În cazul festivalurilor în aer liber, în zone nerezidențiale, se poate ajunge la 95-100 db aproape de scenă, însă nivelul trebuie să scadă semnificativ la ‘periferia’ zonei de spectacol. În teorie, un astfel de sunet poate produce disconfort auditiv la 500 metri de scenă, pe un teren plat și în lipsa clădirilor sau a vegetației dense care să absoarbă sunetul. La un kilometru, sunetul se aude clar, mai ales pe timp de noapte, iar la doi kilometri poate fi perceptibil, mai ales basul. În ciuda acestor reglementări, există încă incidente în care cetățenii sunt deranjați de zgomotul produs de astfel de evenimente.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨