Prima reacție a lui Adrian Alexandrov: „Eram la limită”. „Dar din păcate nu vom putea…”

Elena Udrea urmează să fie eliberată joi din Penitenciarul Târgșor, după ce Tribunalul Prahova a respins contestația depusă de DNA Ploiești împotriva deciziei Judecătoriei Ploiești privind liberarea condiționată. Hotărârea este definitivă și vine după aproape patru ani de detenție, dintre care ultimii doi petrecuți în România, începând din iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.
Elena Udrea a primit 16 recompense în detenție
În motivarea hotărârii Judecătoriei Ploiești se arată că fosta ministră a dat „dovezi temeinice de îndreptare”, nu a avut sancțiuni disciplinare și a menținut o conduită pozitivă pe toată durata executării pedepsei.
Documentul instanței reține că Udrea a participat constant la programe educaționale și de sprijin psihosocial și că s-a adaptat la mediul carceral.
„Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța reține că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială.”
Potrivit procesului-verbal emis de Comisia pentru liberări condiționate de la Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou, Udrea a fost propusă pentru eliberare, fiind „îndeplinite cerințele legale prevăzute de dispozițiile art. 59 din Codul penal din 1969”.
Instanța a mai notat că Udrea a păstrat legătura cu familia, a primit sprijin material și afectiv, iar participarea activă la activitățile educaționale a reflectat „un interes real pentru reabilitare și asumarea consecințelor faptelor comise”.
Tot instanța a menționat că Elena Udrea are în întreținere o fiică minoră, față de care are obligații de creștere și sprijin, iar prejudiciul din dosar a fost achitat parțial, diferența urmând a fi recuperată prin valorificarea bunurilor puse sub sechestru.
„În acest context, instanța subliniază că achitarea prejudiciului nu reprezintă o condiție imperativă pentru acordarea liberării condiționate, conform legislației incidente”
Ultima recompensă i-a fost acordată la data de 16 mai 2025. Judecătorii au mai notat că Udrea „a conștientizat gravitatea comportamentului infracțional, a interiorizat valorile sociale fundamentale și a manifestat reale progrese în procesul de reeducare”.
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a povestit într-o intervenție la Antena 3 CNN că se afla în drum spre penitenciar când a primit vestea. El a declarat că fiica lor nu știe încă faptul că mama ei va fi eliberată și că intenționează să îi facă o surpriză.
„Cred că ce își dorește ea este să își petreacă următoarea perioadă alături de copilul ei. Au trecut aproape patru ani. Elena a lăsat-o de mână la grădiniță când avea 3 ani jumate. Și într-o lună jumate începe școala. Ea are de recuperat toată această perioadă, să fie alături de fetița ei. A fost o perioadă destul de grea. Nici nu am avut de ales, trebuia să rezist.” – Adrian Alexandrov
Acesta a adăugat că Udrea este profund dezamăgită că nu și-a adus fiica la poarta închisorii pentru momentul eliberării, dar că a luat această decizie pentru a o feri de un posibil șoc emoțional.
„Elena este dezamăgită crunt pentru că nu o aduce și pe fiica ei la poarta penitenciarului, acesta spune că vrea s-o ferească de o traumă” – Adrian Alexandrov
Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, în care a fost acuzată că a coordonat un mecanism de direcționare a banilor proveniți de la firme private către persoane din anturajul său sau către Partidul Democrat Liberal, pentru a asigura plata lucrărilor de la Ministerul Turismului, instituție pe care o conducea.
Procurorii DNA susțineau că respectivele sume de bani au ajuns fie direct la Elena Udrea, prin plăți în numerar sau servicii prestate, fie la PDL București, fie la fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
În plus, fosta ministră ar fi influențat funcționari din minister să încalce regulile în procesul de achiziție de servicii de publicitate pentru evenimentul în care a boxat Lucian Bute.
La sfârșitul lunii mai 2025, Tribunalul Prahova a admis o contestație depusă de Elena Udrea privind executarea pedepsei și a dispus deducerea a circa opt luni din totalul pedepsei, perioadă considerată deja executată.
Astfel, după doi ani petrecuți în închisoare în România, fosta demnitară iese din penitenciar înainte de termen.
În dosar, prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. Acesta a fost parțial acoperit, iar pentru suma rămasă s-au aplicat sechestre pe bunurile acesteia, în vederea recuperării prejudiciului integral.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨