Uliganul pescar, rapitorul aerian care a cucerit teritoriul Romaniei

Data actualizării: 20 iulie 2025

În ultimele zile, Uliganul pescar, o specie de pasăre răpitoare, a fost observată în mai multe zone din România. Acest răpitor prin excelență, care iernează în Scoția și a mai fost văzut în Franța sau Țara Galilor, a ajuns și în Delta Dunării.

Unde a fost surprins Uliganul pescar?

Uliganul pescar a fost surprins în ultimele zile în mai multe zone din țară. Mai exact, specia a putut fi observată atât în București cât și în județele Mehedinți, Brașov, Albă, Constanța, Iași, dar și Cluj. Totodată, aceasta și-a făcut apariția și în Tulcea. Această pasăre de talie mijlocie, cu un corp suplu și aripi lungi, face parte din familia Pandionidae.

Ce mănâncă Uliganul pescar și cum vânează?

Uliganul pescar se hrănește în general cu pește, dar uneori mai optează și pentru mamifere mici, inclusiv păsări rănite, dar și broaște. Când vine vorba de prinderea hranei, Uliganul pescar vânează în cercuri largi, sau într-un punct fix. Odată ce peștele a fost observat, planează la o înălțime de până la 30 m deasupra acestuia, până când peștele ajunge în poziția potrivită. De abia în acel moment, pasărea plonjează brusc cu aripile închise pe jumătate și dispare pentru câteva secunde sub apă. În doar câteva secunde, aceasta decolează cu peștele în gheare.


Uliganul pescar este o pasăre cu un penaj dens și uleios, are picioare mari, dar și nări care se închid când se scufundă. De asemenea, acesta are un deget exterior reversibil care ajută la prinderea bună a hranei, de pildă a peștelui. Ghearele sale sunt lungi și curbate, iar degetele de la picioare au proeminențe spinoase care ajută la fixarea peștilor. Cât despre culori, adulții au un penaj maro pe spate, coadă, dar și aripi. Capul și corpul în schimb sunt albe.

Citește și:

Se pare că în ultima vreme, Uliganul pescar își face apariția în mai multe zone din țară și alege să și clocească în Delta Dunării.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨