Cum pot vitaminele si suplimentele sa combata oboseala psihica

Data actualizării: 21 iulie 2025

Trăim într-o lume în care stresul și lipsa somnului afectează milioane de persoane și din aceasta cauză, oboseala psihică devine o problemă tot mai des întâlnită. În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu Brain Fog, adică cu o senzație de ceață cerebrală. Deși nu este o boală gravă, nu trebuie ignorată. De obicei, este cauzată de expunerea îndelungată la stres, de tulburările de somn sau de diverse tulburări hormonale. Primele semne ale instalării ceții cerebrale sunt starea de oboseală, starea de confuzie, dar și pierderi scurte de memorie.

Combaterea oboselii psihice cu vitamine

Piața este plină de suplimente care promit rezultate uimitoare, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Medicii susțin că doar o parte din vitaminele existente pe piață fac ceea ce promit și au efecte dovedite științific. Tocmai de aceea, medicii recomandă doar anumite vitamine și compuși activi care susțin sistemul nervos și care nu au efecte adverse.

Potrivit specialistului Cornel Brotac, organismul are nevoie de micronutrienți și macronutrienți. Cele două tipuri de nutrienți trebuie să existe în echilibru. În categoria macronutrienților intră aminoacizii și proteinele, iar în categoria micronutrienților intră vitaminele și minerale.

Vitamina D este una dintre principalele recomandări ale specialiștilor atunci când vine vorba de combaterea oboselii psihice. Vitamina D poate fi obținută din alimente, din suplimente, dar și din expunerea la soare. Aceasta contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal și contribuie semnificativ la creșterea maselor osoase.


Vitamina C și magneziu în lupta împotriva oboselii

Vitamina C se înscrie și ea cu succes pe lista vitaminelor recomandate de medici. Unul dintre principalele sale roluri este susținerea sistemului imunitar, însă nu este singurul. Studiile au demonstrat că vitamina C este benefică inclusiv pentru sănătatea creierului.

Citește și:

Magneziul este de departe, unul dintre rolurile principale ale magneziului este acela că reduce stresul. Studiile au arătat că persoanele cu un nivel ridicat de magneziu rezistă mult mai bine în fața situațiilor stresante. De asemenea, potrivit cercetărilor, magneziul poate reduce simptomele corelate cu depresia și anxietatea.

Indiferent pentru care dintre ele alegi să optezi, este esențial să te consulți înainte cu un medic. Acesta poate stabili doza necesară după efectuare unor analize, iar astfel este evitată apariția problemelor de sănătate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨