Va crește vârsta de pensionare odată cu reforma pensiilor speciale, anunță vicepremierul Tanczos Barna

Data actualizării: 23 iulie 2025

Vicepremierul Tanczos Barna a anunțat că, odată cu reforma pensiilor speciale, va fi introdusă și o creștere a vârstei de pensionare. Potrivit acestuia, măsura trebuie aplicată cât mai rapid, nu peste un deceniu sau două, pentru ca schimbările să aibă un efect real asupra sistemului.

Va fi corectat și modul de calcul al pensiilor speciale, astfel încât să fie eliminate privilegii nejustificate

Tanczos Barna a afirmat că, în al treilea pachet de măsuri fiscale, este foarte posibil să fie inclusă reforma pensiilor speciale. Aceasta va implica nu doar o creștere a vârstei de pensionare pentru beneficiarii actuali, ci și o aliniere a regulilor de pensionare la cele aplicate celorlalte categorii profesionale.

„Va trebui să avem elemente care vizează privilegiile de pensionare, privilegiile de durată a activității pe timpul muncii, în mai multe domenii și în Justiție și în MAI, în Interne, Justiție, Jandarmerie, Armată, acolo unde serviciile suport, care pur și simplu fac același lucru ca într-o primărie, contabilitate, resurse umane, alte activități care nu sunt legate de intervenții ale echipelor de jandarmi, ale forțelor speciale, ale armatei, ale militarilor, trebuie să se apropie de condițiile de pensionare din celelalte domenii, pentru că altfel, vor fi considerate și sunt considerate privilegii”

Oficialul a fost întrebat clar dacă are în vedere o mărire a vârstei de pensionare în viitorul apropiat. Răspunsul său a fost direct:


„Absolut. Și cât mai repede, imediat, nu într-un orizont de 20 și ceva de ani sau 15 ani sau nu știu câți ani. Deci aceea nu este o reformă serioasă”

Tot în cadrul interviului, Tanczos Barna a fost chestionat dacă se vor face schimbări și în felul în care sunt calculate pensiile speciale. A confirmat că da:

Citește și:

„Da, da, în sensul să nu fie pensia mai mare decât salariul, care este o aberație”

Vicepremierul a mai precizat că reforma pensiilor speciale nu a fost introdusă în pachetul doi de măsuri fiscale din cauza lipsei de timp pentru pregătirea documentației necesare. Cu toate acestea, el a subliniat că cel mai probabil va fi inclusă în următorul set de măsuri.

„Mai mult ca sigur, în pachetul trei, nu am decis încă, probabil, nu mai avem timp să o pregătim pentru pachetul doi”

Declarațiile vin în contextul în care autoritățile încearcă să găsească soluții pentru reducerea cheltuielilor și echilibrarea sistemului de pensii. Tanczos Barna a făcut referire directă la domenii precum Justiția, Ministerul de Interne, Jandarmeria și Armată, unde anumite categorii de angajați care nu participă efectiv la intervenții – cum ar fi cei din contabilitate sau resurse umane – beneficiază în prezent de condiții speciale de pensionare.

El a insistat asupra ideii că aceste condiții ar trebui aliniate cu cele din restul sectorului public, deoarece, altfel, continuă să fie privite ca privilegii. Reforma ar urma să aducă și reguli noi pentru modul în care sunt stabilite pensiile, astfel încât acestea să nu depășească salariile avute de angajați în activitate.

Tanczos Barna a punctat de mai multe ori în interviu că vârsta de pensionare ar trebui să crească rapid pentru categoriile vizate și că nu poate fi vorba despre o reformă serioasă dacă aplicarea este amânată prea mult timp. Reformele propuse vor viza atât criteriile de ieșire la pensie, cât și metodele de calcul pentru a elimina discrepanțele actuale dintre diferitele categorii de pensionari.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨