Un băiat a avut nevoie de 38 de cusături după ce frigiderul a explodat brusc. Atenție: Nu puneți aceste lucruri în congelator.

Un copil de cinci ani din Shanghai a ajuns pe masa de operație și a avut nevoie de 38 de copci pe față după ce frigiderul din apartamentul familiei a explodat. Incidentul a fost provocat de o cutie de suc carbogazos care fusese pusă în congelator pentru a se răci mai repede.
În momentul în care băiatul a scos cutia și a încercat să o deschidă, s-a auzit o bubuitură puternică, lichidul a țâșnit în toate direcțiile, iar cutia s-a spart, provocând accidentul.
Atenționare: trei lucruri care nu trebuie puse în congelator
Medicii din Shanghai au atras atenția că nu este un caz izolat.
„În ultima perioadă, mulți pacienți au ajuns la spital din același motiv – folosirea greșită a dozelor de băuturi, mai ales prin depozitarea lor în congelator, ceea ce duce la consecințe nedorite”, au explicat aceștia.
Specialiștii subliniază că obiceiul de a pune alimente și băuturi direct în congelator pentru a se răci rapid este periculos. În primul rând, la categoria interzisă se află băuturile carbogazoase.
„Cutiile cu sucuri carbogazoase nu ar trebui depozitate în congelator dacă doriți să prelungiți durata de viață a frigiderului”, avertizează experții.
Ei explică faptul că, la temperaturi scăzute, lichidul din interior își mărește volumul. Pe măsură ce masa de apă crește peste capacitatea dozei, forma acesteia începe să se modifice. În același timp, dioxidul de carbon se eliberează și presiunea internă crește până la punctul în care cutia poate exploda în orice moment. Recomandarea este ca sucul să fie lăsat maximum cinci minute la gheață pentru a deveni rece sau depozitat în frigider, nu în congelator.
Pe lista alimentelor și băuturilor care nu trebuie puse niciodată în congelator se află și băuturile alcoolice. Dacă sticla este bine închisă și lăsată la temperaturi foarte scăzute, presiunea creată în interior poate duce la o explozie. Mai grav, dacă în frigider se află substanțe inflamabile și apare o scânteie, acestea se pot aprinde rapid, provocând un incendiu sau chiar o deflagrație puternică.
„Dacă vreți vin rece, serviți-l cu cuburi de gheață. Iar pentru bere, folosiți o ladă sau un vas cu gheață, nu congelatorul”, atrag atenția medicii.
Un alt pericol major este gheața carbonică, cunoscută ca „dry ice”. Aceasta este formată din dioxid de carbon solid și, odată pusă într-un congelator cu o temperatură sub -18°C, se dilată de aproximativ 600 până la 800 de ori față de forma solidă.
„Când masa de gheață carbonică devine prea mare într-un spațiu închis, precum congelatorul, frigiderul poate exploda oricând, afectând aparatul și obiectele din jur și punând în pericol întreaga familie”, avertizează experții.
Specialiștii mai atrag atenția și asupra contactului direct cu gheața carbonică.
„Nu atingeți gheața carbonică cu mâinile goale pentru că vă poate arde pielea. Folosiți clești sau mănuși de cauciuc atunci când o manipulați”, transmit aceștia.
În schimb, pentru depozitarea ei, soluția sigură rămâne folosirea recipientelor termoizolante special concepute.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨