Deficienta de vitamina B12: riscuri pentru sanatate

Vitamina B12 participa la multe procese din organism si, ca atare, o deficienta nu este lipsita de riscuri pentru sanatate. Descoperiti in continuare care sunt functiile acestei vitamine esentiale, cum se manifesta deficitul si cum poate fi tratat.
Functiile vitaminei B12 in organism
Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de „cobalamina”, este esentiala pentru buna functionare a organismului. Aceasta substanta organica promoveaza formarea si maturarea globulelor rosii si trombocitelor, fiind necesara si pentru functionarea nervilor. De asemenea, vitamina B12 este implicata in sinteza neurotransmitatorilor de catre neuroni si este stocata in cantitati mari in ficat.
Consecintele lipsei de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate duce la leziuni ale nervilor, pierderea reflexelor, confuzie, dementa, furnicaturi in brate, palme, picioare, dificultati de deplasare, iritabilitate, probleme de memorie si tulburari de dispozitie. Este important sa recunoastem simptomele deficitului de vitamina B12 pentru a interveni prompt.
Cauzele si diagnosticul deficitului de vitamina B12
Deficienta de vitamina B12 apare, in general, la vegani, vegetarieni sau la persoanele cu probleme de absorbtie a nutrientilor. Diagnosticul deficitului se face prin intermediul unui test de sange si poate fi confirmat si prin endoscopie pentru a evalua starea celulelor gastrice.
Deficienta de vitamina B12 poate fi tratata prin alimentatie bogata in vitamina B12, suplimentare orala sau injectii intramusculare pentru pacientii cu simptome severe. Este esential sa urmati recomandarile medicului si sa respectati tratamentul prescris pentru a preveni complicatiile grave asociate cu deficitul de vitamina B12.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨