Bicarbonat de sodiu: secretul plantelor sanatoase

Data actualizării: 8 iulie 2025

Folosit în întreținerea casei și a rufelor sau pentru îngrijirea pielii, bicarbonatul de sodiu are și câteva beneficii pentru îngrijirea plantelor.

Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru plante

Bicarbonatul de sodiu este un fungicid natural, eficient în lupta preventivă împotriva ciupercilor care provoacă boli criptogamice, dar și pentru tratarea plantelor în caz de infectie. Un amestec de apă și bicarbonat de sodiu poate fi pulverizat pe frunzișul plantelor pentru a limita proliferarea ciupercilor și pentru tratarea plantelor de mucegai. Este important să acționați rapid în caz de infectie pentru a evita contaminarea altor plante.

Retineți că supradozarea de bicarbonat de sodiu nu accelerează tratamentul plantelor, ci poate arde frunzișul acestora. Se recomandă utilizarea unei doze de maxim o lingurită de bicarbonat de sodiu pe litru de apă pentru a evita efectele adverse.


Cum să folosiți bicarbonatul de sodiu eficient în grădină

Pentru a face fungicidul mai eficient, puteți adăuga ulei la amestec, astfel încât bicarbonatul de sodiu să adere mai bine la frunzișul plantelor. Amestecați 3 linguri de ulei horticol sau ulei de măsline cu o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă și pulverizați soluția pe plantele infestate imediat ce apar primele simptome. Acest amestec poate fi folosit și pentru a controla afidele și insectele care afectează plantele.

Citește și:

Utilizări alternative ale bicarbonatului de sodiu în grădină

Pe lângă tratarea bolilor fungice, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru eliminarea buruienilor, ca repelent natural împotriva dăunătorilor sau pentru aromatizarea compostului. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate stimula creșterea trandafirilor și ajuta la promovarea infloririi acestora.

Datorită proprietăților sale benefice, bicarbonatul de sodiu poate fi un aliat de nădejde în grădină, protejând plantele de ciuperci și dăunători. Este o soluție naturală și accesibilă pentru o îngrijire eficientă a plantelor, fără a apela la substanțe chimice agresive.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨