Paine cu branza: reteta perfecta pentru masa festiva

Data actualizării: 8 iulie 2025

Daca esti in cautarea unei retete delicioase si usor de preparat pentru pachetul de sarbatori, ai nimerit in locul potrivit! Astazi iti prezentam reteta unei pite cu branza sub forma de trandafiri, care va impresiona orice musafir si va infrumuseta masa de sarbatoare. Descopera pasii simpli pentru a pregati aceasta delicatesa si bucura-te de gustul si aroma ei unic.

Reteta delicioasa pentru pita cu branza

Daca esti pasionat de gatit sau pur si simplu iti place sa incerci retete noi, pita cu branza este alegerea perfecta pentru tine. Aceasta reteta, usor de preparat, iti va incanta papilele gustative si va aduce un plus de savoare mesei tale.

Ingrediente necesare:

  • 1 kg faina
  • 300-400 ml apa rece (echivalentul unei cani de iaurt)
  • 20 g drojdie
  • 3 oua
  • 500 g branza
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1-2 linguri ulei pentru aluat
  • ulei pentru uns foile

Mod de preparare:

  1. Incepe prin a dizolva drojdia in apa rece si adauga sarea si zaharul. Separat, bate 2 oua cu uleiul si adauga compozitia in amestecul de drojdie. Amesteca bine si lasa deoparte un ou pentru uns.
  2. Intr-o bol mare, adauga amestecul de drojdie si incorporeaza faina, cernuta in prealabil.
  3. Framanta un aluat de consistenta medie, care sa nu se lipeasca de maini. Lasa-l sa isi dubleze volumul timp de jumatate de ora.
  4. Rade branza. Daca doresti, poti folosi si unt topit pentru uns (125 g).
  5. Imparte aluatul in 2 sau 3 bile. Din fiecare bila, intinde o foaie mare cu o grosime de 1.5 cm.

Pasii finali pentru prepararea piticii cu branza

  1. Ungi fiecare foaie cu ulei, apoi presara branza. Suprapune foile, unse cu ulei si presarate cu branza. Ruleaza si taie felii cu o grosime de 5-6 cm.
  2. Aseaza rondelelele intr-o tava unsa cu ulei, cu partea superioara in sus, pentru a semana cu petale de trandafir. Pastreaza-le la distanta pentru a se coace uniform. Lasa-le sa creasca inca o data timp de jumatate de ora. Unge cu galbenus, in care adaugi putin ulei, si presara dupa preferinta.
  3. Coace in cuptorul preincalzit la 170-180°C timp de aproximativ 50 de minute, pana cand sunt aurii si gata de servit.
  4. Scoate pita cu branza din cuptor, stropeste cu apa, acopera cu un prosop si las-o sa se raceasca.

Acum ca ai descoperit secretul prepararii unei pite cu branza delicioase, nu mai ramane decat sa te bucuri de rezultatul final al efortului tau. Invita-ti familia si prietenii la masa si surprinde-i cu aceasta reteta deosebita. Pofta buna!


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨