Satul Eibenthal: Locul unde banii și pâinea sunt în siguranță

În România, există un loc unic unde cuvântul „furt” nu își găsește rostul. În satul Eibenthal din județul Mehedinți, localnicii păstrează o tradiție neobișnuită: își lasă banii pentru pâine într-o plasă agățată la poartă, iar seara găsesc în acea plasă pâinea proaspătă și restul de la bani. Această practică inedită demonstrează un nivel surprinzător de încredere și respect reciproc.
Eibenthal: Satul unde nu se fură
Eibenthal, un sat pitoresc din județul Mehedinți, este cunoscut nu doar pentru peisajele sale frumoase, ci și pentru un obicei care ar putea părea incredibil în alte părți ale lumii. Aici, furtul este un concept străin, iar localnicii nu se tem să-și lase banii la vedere, la poartă.
De trei ori pe săptămână, o mașină de pâine sosește din Șvinița, situată la 20 de kilometri distanță. În lipsa unui magazin sătesc, aceasta este singura modalitate prin care locuitorii se pot aproviziona cu pâine. Procedura este simplă și eficientă: fiecare localnic își agață plasa cu bani și un bilet la poartă, iar șoferul distribuie pâinea conform instrucțiunilor.
Iovan Giurşa, șoferul mașinii de pâine de cinci ani, explică: „Procedăm aşa pentru că altfel nu se poate în zona aceasta, nu sunt magazine, doar aşa. Pot să spun că a devenit o tradiţie în localitatea aceasta acest obicei. Nu s-a întâmplat niciodată să se fure din plasă nici pâinea, nici banii”.
Încrederea și siguranța comunității
Eibenthal este un exemplu rar de comunitate unde încrederea și respectul reciproc sunt la ordinea zilei. Preotul satului, Vaclav Masek, confirmă că nici garajul său, deschis întotdeauna, nu a fost vreodată călcat de hoți. „Aici în sat nu se fură, eu am garajul deschis tot timpul şi am diferite lucruri acolo, nu mi s-a furat nimic. În primul rând Eibenthal este cel mai civilizat dintre toate satele cehe. De 13 ani de când sunt eu preot aici eu nu am auzit să se fure ceva”.
Localnicii din Eibenthal se mândresc cu reputația lor. Nu au fost niciodată nevoiți să cheme poliția pentru intervenții, iar viața se desfășoară într-o atmosferă de liniște și siguranță. Una dintre locuitoare explică: „Suntem oameni liniştiţi, suntem siguri unul pe altul că nimeni nu fură şi plasele le lăsăm aici fără nicio grijă. Găsim şi restul de la bani în plasă şi suntem foarte mulţumiţi”.
Tradiția care unește comunitatea
Tradiția de a lăsa banii pentru pâine la poartă nu este doar o soluție practică, ci și un simbol al unității și încrederii dintre locuitorii satului. Aceasta practică a devenit o parte esențială a vieții cotidiene în Eibenthal și reflectă valorile comunității.
Localnicii își ajută reciproc, asigurându-se că nimeni nu rămâne fără pâine, mai ales în zilele de iarnă. Dacă cineva este la câmp, vecinii se asigură că pâinea este adusă în casă pentru a nu se întări. „Eu de când mă ştiu nu s-a furat, nu sunt probleme, lumea nu intră în casă, rămâne la poartă strigă dacă iese cineva bine, dacă nu, nu se bagă în curte. Punem banii în plasă pentru pâine, scriem un bilet şi băiatul pune pâine atât cât am scris”, spune o altă localnică din Eibenthal.
Acest obicei simplu dar semnificativ arată că în Eibenthal, oamenii își respectă cuvântul și trăiesc după principii solide de încredere și solidaritate. Eibenthal nu este doar un sat, ci o lecție despre ce înseamnă să trăiești într-o comunitate adevărată.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨