Nucleul Pământului îşi încetineşte rotaţia: zilele ar putea deveni mai lungi

Un studiu recent dezvăluie că nucleul intern al Pământului a început să-și încetinească rotația în ultimii 14 ani, fenomen ce ar putea modifica durata zilelor terestre, deși efectele vor fi imperceptibile pentru oameni. Această descoperire intrigantă aduce noi perspective asupra dinamicii ascunse ale planetei noastre.
Nucleul Intern al Pământului: Un Mister în Profunzime
Nucleul intern al Pământului, o sferă solidă compusă în principal din fier și nichel, se află la peste 4.800 de kilometri sub scoarța terestră. Această structură este înconjurată de un nucleu extern format din metale topite și de manta, un strat de roci topite. Deși întreaga planetă se rotește în jurul propriei axe, nucleul intern poate avea o viteză de rotație diferită față de restul straturilor datorită vâscozității nucleului extern.
În ultimii 40 de ani, cercetătorii au monitorizat activitatea seismică și au observat că nucleul intern se învârtea ușor mai rapid decât mantaua și scoarța terestră. Cu toate acestea, un nou studiu publicat pe 12 iunie în revista Nature, arată că din 2010, rotația nucleului intern a început să încetinească, devenind mai lentă decât restul Pământului.
John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife, a declarat: „Când am văzut pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am fost uluit. Dar când am găsit alte două duzini de observații care semnalau același tipar, rezultatul a fost inevitabil.”
Implicații Asupra Duratei Zilelor
Dacă această încetinire a rotației nucleului intern continuă, aceasta ar putea influența în mod subtil durata zilelor noastre. Atracția gravitațională a nucleului intern ar putea determina straturile exterioare ale planetei să se rotească mai încet, schimbând astfel durata unei zile. Totuși, aceste modificări ar fi minuscule, de ordinul miimilor de secundă, făcându-le greu de remarcat pentru oameni.
„Orice schimbare potențială ar fi de ordinul miimilor de secundă, ceea ce înseamnă că modificarea duratei zilei ar fi greu de remarcat”, a explicat John Vidale. Prin urmare, oamenii nu vor trebui să își ajusteze ceasurile și calendarele pentru a se adapta la aceste schimbări nesemnificative, mai ales dacă vor fi temporare.
Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au sugerat că rotația nucleului intern încetinește. Fenomenul, cunoscut sub numele de „backtracking”, a fost dezbătut de aproximativ un deceniu, dar a fost dificil de demonstrat până acum. În noul studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 100 de seisme repetitive, evenimente seismice produse repetat în același loc, de-a lungul unei margini a plăcilor tectonice din Insulele Sandwich de Sud.
Continuarea Cercetărilor și Întrebările Deschise
Deocamdată, motivele exacte pentru care rotația nucleului intern a încetinit rămân necunoscute. Autorii studiului sugerează că acest fenomen ar putea fi cauzat de „îngroșarea fierului lichid din nucleul exterior” sau de „atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei telurice suprapuse”.
Nu este clar nici cât de des se produce fenomenul „backtracking”. Este posibil ca rotația nucleului intern să treacă constant prin perioade de accelerare și încetinire, însă astfel de schimbări se produc probabil de-a lungul mai multor decenii. Seturi mai lungi de date sunt necesare pentru a deduce tendințele pe termen lung.
Nucleul intern rămâne cel mai misterios dintre straturile ascunse ale Pământului. Totuși, noile tehnologii permit oamenilor de știință să afle mai multe detalii despre acesta, inclusiv faptul că este ușor asimetric, mai moale decât se așteptau cercetătorii, și că se poate învârti în afara axei Pământului.
Explorarea Viitorului
Autorii studiului vor continua să analizeze datele seismice pentru a înțelege mai bine „inima” planetei noastre și felul în care aceasta se modifică de-a lungul timpului. „Dansul nucleului interior ar putea fi chiar și mai vioi decât știm noi în prezent”, a adăugat John Vidale.
Această descoperire fascinantă deschide noi orizonturi în studiul geofizicii și oferă o privire mai profundă asupra mecanismelor ascunse ale planetei noastre. Descoperirile viitoare ar putea dezvălui mai multe despre cum și de ce nucleul Pământului își modifică rotația, oferind indicii esențiale despre dinamica internă a planetei.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨