Irezistibila Tobă de Casă: Rețeta Tradițională care Cucerește Gospodinele

În perioada sărbătorilor, nimic nu aduce mai multă bucurie în casele românilor decât preparatele tradiționale. Una dintre aceste delicii este toba de casă, un preparat cu rădăcini adânci în bucătăria românească. Gospodinele din întreaga țară ne-au cerut rețeta, iar astăzi v-o împărtășim cu drag.
Ingrediente și pregătiri inițiale
Pentru prepararea tobei de casă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 bucată ciolan de porc
- 2 urechi de porc
- 1 picior de porc
- 1 ceapă
- 6 căței de usturoi
- 10 g sare pentru fiert + 1 linguriță cu vârf de sare pentru toba
- 10g piper negru boabe
- 1 lingură boia de ardei
- 1 stomac de porc sau mate groase de porc
Primul pas în realizarea acestui preparat este spălarea și porționarea piciorului de porc, astfel încât să încapă în oala de fiert. Urechile trebuie spălate bine, pârlițe și curățate de orice impuritate. Într-o oală încăpătoare sau un tuci mai mare, se pun la fiert piciorul de porc, urechile și ciolanul.
Procesul de fierbere și pregătire a cărnii
Se adaugă puțină sare și se lasă la fiert la foc mic, având grijă să adunăm spuma formată pe măsură ce apa se limpezește. După ce spuma este complet înlăturată, se adaugă ceapa curățată și tăiată în patru, trei căței de usturoi curățați, restul sarii și piperul. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ trei ore, până când carnea se desprinde ușor de pe os.
După ce carnea este bine fiartă, se scoate într-un bol, iar zeama este strecurată, păstrându-se aproximativ 400 ml pentru compoziție. Restul zemei se păstrează pentru fierberea tobei. Carnea se desprinde de pe oase și se taie cât mai mărunt, iar urechile se taie împreună cu zgârciul.
Asamblarea și fierberea tobei
Într-un bol mare, carnea mărunțită se amestecă cu zeama strecurată, trei căței de usturoi pisați mărunt, boia de ardei și lingurița de sare. Se omogenizează bine compoziția, apoi se umple stomacul de porc, bine spălat, sau matul de porc. Acestea se leagă bine la capete pentru a preveni scurgerea compoziției și se pun la fiert la foc mic, timp de o oră, în zeama în care a fiert carnea.
După ce timpul de fierbere a trecut, toba se scoate din zeamă și se lasă la răcit. Se așază un tocător de bucătărie și câteva cărți grele peste toba, pentru a se presa bine peste noapte.
Alternative pentru stomacul de porc
Dacă nu aveți la dispoziție stomac de porc sau mate groase, puteți folosi folie alimentară și o tavă de copt pentru chec. Puneți compoziția de carne în tavă, presați ușor cu o lingură, adunați marginile foliei și așezați o greutate peste tava. Se lasă la rece peste noapte, apoi se răstoarnă tava, se îndepărtează folia și veți obține o tobă delicioasă.
Această rețetă tradițională este garantat să aducă zâmbete pe fețele celor dragi. Vă dorim poftă bună și spor la gătit!
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨