Adolescent român inventează generator microscopic care alimentează un cartier timp de 100 de ani

Un tânăr din Drobeta Turnu Severin a uimit comunitatea științifică internațională cu o invenție revoluționară. Vladimir Vîrzob, în vârstă de doar 15 ani, a creat un generator de energie de dimensiunile unei doze de suc capabil să alimenteze un cartier întreg timp de un secol.
Un adolescent român a inventat un generator care poate produce curent electric pentru un cartier rezidențial
Vladimir Vîrzob, un tânăr de doar 15 ani din Drobeta Turnu Severin, a devenit un simbol al inovației și al ingeniozității românești. Acesta a creat o baterie nucleară de mici dimensiuni, dar cu o capacitate energetică ieșită din comun, capabilă să producă curent electric pentru un cartier întreg timp de o sută de ani.
„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă de energie pentru o perioadă îndelungată. Funcționează după principiul iradierii unui material electric. Invenția este compusă din mai mulți cilindrici concentrici”, a explicat Vladimir în cadrul unei conferințe.
Impresionantă nu este numai creația în sine, ci și dimensiunile reduse ale acesteia. Dacă ar fi să o comparăm cu sursele de energie disponibile în prezent, bateria lui Vladimir este de o sută de ori mai mică.
“Invenția mea aduce o abordare inovativă care nu a fost studiată de comunitatea științifică”
Un alt aspect remarcabil al invenției lui Vladimir este abordarea inovativă a procesului de convertire a radiațiilor nucleare în energie electrică. Acest principiu datează din mijlocul secolului al XX-lea, dar tânărul a reușit să-i aducă o turnură modernă și extrem de eficientă.
„Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce are ca principiu de bază un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea. Mă refer la convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică. De asemenea, aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică”, a mai spus tânărul în cadrul aceleiași conferințe.
Această abordare inovativă nu doar că impresionează prin eficiența sa, dar deschide și noi oportunități pentru utilizarea energiei nucleare într-un mod mult mai sustenabil și sigur. Dimensiunea compactă a bateriei și capacitatea sa de a produce energie pentru perioade extrem de lungi reprezintă un salt uriaș în tehnologia energetică.
Cât costă invenția și ce premiu a primit genialul adolescent român
Întrebat de costurile de producție ale acestui generator de energie, Vladimir a explicat că, deși nu poate estima exact un preț, tehnologia sa este extrem de eficientă. Raportul calitate-preț este unul foarte avantajos, mai ales în comparație cu tehnologiile existente pe piață.
„Nu pot să mă pronunț clar în privința costului de producție. Însă raportând cantitatea de energie emisă la costul relativ de producție, pot spune că este mult mai eficientă decât anumite tehnologii deja existente pe piață la ora actuală”, a spus Vladimir Vîrzob.
Invenția a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică de la Iași, iar cercetătorii apreciază că aceasta are potențialul de a produce o cantitate semnificativă de energie. Vladimir se află acum în cursa pentru un nou premiu, după ce a obținut medalia de aur în 2020 pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.
Vladimir Vîrzob este un exemplu clar că inovația nu cunoaște limite, iar ingeniozitatea și ambiția pot conduce la realizări deosebite, chiar și la o vârstă atât de fragedă. Cu o minte strălucită și o abordare inovativă, acest tânăr promite să continue să uimească lumea științifică.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨