Este sau nu păcat să speli rufe la maşină în zilele de duminică. Explicaţia exactă a unui preot

Data actualizării: 11 iulie 2024

Majoritatea românilor au fost avertizați cel puțin o dată să nu spele rufele în ziua de duminică, un obicei adesea respectat fără a se cunoaște motivele exacte.

O clarificare pe această temă vine din partea preotului Iulian Rață, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, care explică faptul că spălatul rufelor, chiar și cu mașina, în ziua de duminică este considerat un păcat. Acest lucru încalcă principiul care cere ca ziua de duminică să fie dedicată odihnei înaintea lui Dumnezeu.

De ce este considerat un păcat?

Preotul explică că această activitate nu este permisă nu doar pentru că necesită timp și efort, ci pentru că obiceiul cere dedicarea zilei de duminică odihnei și lui Dumnezeu. Protopopul Rață mărturisește că, deși unele persoane ar putea crede că spălatul rufelor la mașină nu constituie un păcat întrucât o face mașina, nu omul, acest lucru este totuși considerat un păcat.


Activități casnice permise duminica

Totuși, în această zi sunt permise anumite activități casnice. Conform preotului Rață, printre acestea se numără:

Citește și:
  • Gătitul mâncării proprii
  • Curățarea vaselor
  • Utilizarea aspiratorului

Activități nepermise duminica

Alte activități, cum ar fi făcutul curățeniei generale în casă sau spălatul covoarelor cu peria, sunt considerate nepermise. Creștinii trebuie doar să se bucure de roadele muncii depuse în săptămâna trecută și să petreacă timp alături de cei dragi.

„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezești de dimineață, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ți treacă prin cap să scoți toată vesela pentru că trebuie curățenie generală în dulap, va fi păcat”, spune părintele Rață, subliniind că ideea este de a nu desfășura activități care ar putea fi amânate pentru o altă zi.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨