ACTUALIZARE: Un microbuz care transporta persoane a căzut în Dunăre. Plan roșu de intervenție, zeci de echipaje de prim ajutor în zonă

Un microbuz de transport persoane s-a prăbușit în Dunăre, luni după-amiază, în județul Mehedinți, în zona viaductului Bahna, pe Drumul Național 6, între Drobeta-Turnu Severin și Orșova.
Potrivit autorităților, vehiculul s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 10-12 metri, iar la fața locului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că „nu sunt supraviețuitori”
Microbuz căzut în Dunăre, în Mehedinți. Autoritățile nu au confirmat numărul de victime
Incidentul s-a produs după ce microbuzul, care ar fi fost înmatriculat în Germania, a încercat să evite un impact cu un autoturism și a ieșit de pe carosabil, potrivit Centrului INFOTRAFIC. Din primele informații, a fost lovit de un alt vehicul și a plonjat în Dunăre.
„Spre locul accidentului se îndreaptă scafandri din mai multe județe. Vehiculul este în Dunăre la o adâncime de 10 metri. Nu știm cu exactitate nici modelul vehicului și nici numărul de pasageri” , a declarat prefectul județului Mehedinți, Constantin Alin Isuf, pentru HotNews.
Scafandrii din județele Dolj și Caraș-Severin au fost mobilizați pentru operațiunile de salvare, iar un elicopter a fost trimis în zonă pentru supraveghere. Vizibilitatea în apă este extrem de redusă, ceea ce îngreunează căutările.
„Microbuzul este complet sub apă, nu știm exact câte persoane se aflau în microbuz (…) Apa este foarte tulbure și vizibilitatea este redusă, va fi nevoie de o echipă de scafandri (…) Din ce știm apelul a fost făcut de un cetățean aflat în trafic” , a explicat Raed Arafat la Antena 3 CNN.
La ora 16:00 a fost înregistrat primul apel de urgență, iar conform autorităților, vehiculul era deja de aproximativ 25 de minute pe fundul Dunării în momentul intervenției. Pompierii au ajuns rapid la fața locului și au activat Planul Roșu.
Intervenția este în curs, iar operațiunea de extragere a microbuzului se desfășoară în condiții dificile, adâncimea apei în zona respectivă depășind 12 metri.
La momentul actual, nu există o confirmare oficială privind numărul de persoane din microbuz. Unele surse susțin că în vehicul s-ar fi aflat șase persoane, inclusiv șoferul.
„Este posibil, conform unor informații primite recent, să fie doar șoferul, sau șoferul și încă o persoană, dar nu avem această confirmare, motiv pentru care noi tratăm situația ca și cum avem mult mai multe persoane sub apă.” , a transmis șeful DSU la Digi24.
Raed Arafat a subliniat că intervenția este una complexă și că sunt necesare mai multe echipe de scafandri pentru scufundare.
„Trebuie să se înțeleagă următorul aspect: un scafandru singur nu poate să coboare. Conform ultimelor reglementări, și după care funcționăm, este nevoie de patru scafandri ca să se poată face o scufundare și să intre cel puțin doi sub apă” , a declarat el într-o intervenție la Digi24.
De asemenea, a fost solicitată o dronă subacvatică de la Salvamont Gorj, care se afla în drum spre locul intervenției. Echipamentele de căutare și salvare includ și o macara, care vine din Craiova. Scafandrii din Reșița au fost transportați pe calea aerului pentru a ajunge cât mai repede în zonă.
IGSU a transmis că nu este confirmat dacă vehiculul transporta pasageri, iar operațiunile de căutare sunt în plină desfășurare.
Potrivit relatărilor martorilor, microbuzul venea din Germania. Conform presei locale, vehiculul se afla pe fundul Dunării de aproximativ 50 de minute, ceea ce, în opinia autorităților, face imposibilă supraviețuirea pasagerilor.
„Despre șoferul din autoturism, știu că a fost dus la spital. Despre cine era în microbuz nu avem acum nicio informație. Din păcate, pentru cineva care a stat atâta sub apă, nu cred că există o șansă de salvare” , a mai spus Arafat.
Traficul pe DN6 este complet blocat pe viaductul Bahna, iar reluarea circulației se va face abia după încheierea operațiunii de extragere a vehiculului.
„Momentan nu se cunosc date despre victime, pompierii intervin în prezent pentru salvarea persoanelor ce se pot afla în microbuz” , au precizat reprezentanții Centrului Infotrafic.
La locul accidentului au fost trimise mai multe echipaje:
- 3 autospeciale de stingere
- 1 autospecială de descarcerare
- 1 container MULTIRISC
- 1 ambulanță SMURD
- 1 ambarcațiune
În sprijin, acționează și un echipaj specializat cu 5 scafandri din cadrul ISU Caraș-Severin.
Evenimentul rămâne în dinamică, iar autoritățile continuă eforturile pentru identificarea și recuperarea vehiculului scufundat în Dunăre.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨