Afacerea cu afine a unei romance intoarse din Germania aduce profituri de 20.000 euro la hectar

Data actualizării: 21 iunie 2025

Maria Sîrbu, o româncă întoarsă din Germania, a dezvoltat o afacere prosperă în Alba, cultivând afine. Aceasta a ajuns să aibă un profit de 20.000 de euro la hectar, iar produsele sale sunt căutate pentru dulceață, afinată sau siropuri.

Afacerea cu afine

Maria Sîrbu a plantat afini pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. Anul acesta, vremea a fost favorabilă, astfel că se așteaptă la o recoltă bogată. Un singur kilogram de afine costă 40 de lei, iar cererea este în continuă creștere.

„Sunt la mare căutare și îi aduc un profit de 20.000 de euro la hectar.”

Afinele, o afacere profitabilă și în Oltenia

Nu numai Maria Sîrbu a intuit potențialul culturilor de afine. În Oltenia, spaniolul Guzman Aparicio a început să planteze afine la ghiveci. Acesta este convins că afinele sunt mult mai profitabile decât celelalte culturi pe care le-a avut până acum.


„În ghiveci, ştim că va produce perfect. De ce? Pentru că se controlează absolut tot, solul, apa îngrăşămintele naturale.”

Dacă totul va merge conform planului, Guzman Aparicio are de gând să pună bazele celei mai mari plantații de afine din țară. Peste 3-4 ani, fructele sale cultivate în Gorj vor lua drumul exportului, către Spania, Franța sau Olanda.

Citește și:

Afinele sunt cunoscute drept ”elixirul tinereții” și sunt unele dintre cele mai bune fructe. Sunt o sursă bogată de antioxidanți, ceea ce înseamnă că previn îmbătrânirea prematură și țin la distanță bolile cronice. Consumul regulat de afine poate reduce colesterolul rău LDL și tensiunea arterială. De asemenea, afinele stimulează memoria și concentrarea, fiind recomandate pentru prevenirea declinului cognitiv. Aceste fructe sunt recomandate persoanelor cu diabet, datorită faptului că reglează nivelul de zahăr din sânge. Afinele au multe fibre și vitamina C, fiind ideale pentru o digestie sănătoasă și un sistem imunitar puternic. Consumul de afine este recomandat inclusiv persoanelor care țin dietă, acestea oferind sațietate. Nu în ultimul rând, datorită antioxidanților, afinele reduc inflamația din organism și stimulează producția de colagen.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨