Agricultura verticală, soluția inovatoare pentru orașele aglomerate, ia amploare în România

Un nou trend în agricultură capătă teren în România, o abordare revoluționară care transformă spațiile urbane. Este vorba despre agricultura verticală, o metodă care se adaptează nevoilor mediului urban și care, conform specialiștilor, reprezintă viitorul.
Soluția pentru agricultura urbană
În contextul urbanizării rapide, agricultura a fost nevoită să se adapteze. În tot mai multe orașe din România, spațiile verzi devin tot mai limitate, astfel că a fost necesară găsirea unui sistem care să revoluționeze agricultura. Răspunsul se pare că este cultivarea pe verticală, o metodă recentă și modernă care le permite agricultorilor să cultive legume fără a avea nevoie de spații generoase. În locul grădinilor tradiționale, legumele încep să crească pe terase, balcoane sau pe clădiri special amenajate.
Beneficiile agriculturii verticale
Deși unii sunt reticenți cu privire la această metodă, agricultura verticală aduce o serie de beneficii. Pe lângă faptul că nu necesită mult spațiu și este perfectă pentru orașele aglomerate, agricultura verticală este o soluție sustenabilă. Agricultura verticală presupune cultivarea legumelor în straturi suprapuse, folosindu-se de spațiu pe înălțimea lui. În plus, aceasta poate înlocui solul clasic cu medii alternative, cum ar fi apa cu nutrienți sau substraturi speciale.
‘Agricultura verticală poate reduce cu circa 90% consumul de apă’, afirmă specialiștii în domeniu.
Agricultura verticală se folosește de tehnologii inovative, precum hidroponia (cultivarea fără sol), aeroponia (cultivarea pe bază de vapori) sau acvaponia, care presupune combinarea cultivării plantelor cu creșterea peștilor. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sale este economia de spațiu. Prin cultivarea în straturi suprapuse, se produc cantități mari de legume, fără să se folosească mult spațiu. În plus, agricultura verticală asigură o producție constantă, indiferent de anotimp, având în vedere că are loc în medii controlate, cu umiditate regulată, cu lumină artificială și cu temperatura ideală, astfel că nu poate fi influențată de condițiile meteo.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨