In anul 2024, statul român a majorat ajutorul de înmormântare acordat familiilor aflate în dificultate în momentul pierderii unui membru al familiei. Află în articolul următor cât de mult a crescut suma acordată și care sunt actele necesare pentru a beneficia de acest ajutor vital.

Suma majorată și beneficiarii

Noua lege a pensiilor din 2024 a adus schimbări și în ceea ce privește ajutorul de înmormântare acordat de stat. Astfel, valoarea ajutorului de deces a fost majorată la suma de 7.567 de lei, față de 6.789 de lei cât era în 2023. În plus, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces este de 3.784 de lei.

Beneficiarii ajutorului de deces în 2024 sunt persoanele care fac dovada că au suportat cheltuielile necesare, fiind vorba despre soțul supraviețuitor, copiii, părinții, tutorele, curatorul sau oricine dovedește că a avut o contribuție financiară.

Reclamă

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces

Pentru a intra în posesia ajutorului de deces în 2024, sunt necesare mai multe acte, în funcție de calitatea persoanei decedate și de situația acesteia. Dacă decedatul era pensionar sau asigurat în sistemul public de pensii, printre documentele necesare se numără:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificat de deces;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul;
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

În situația în care decedatul nu avea un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie era asigurat în sistemul public de pensii, documentele necesare includ o declarație pe propria răspundere că decedatul nu avea calitatea de pensionar/asigurat și alte acte justificative.

Ajutorul de înmormântare este un sprijin esențial acordat de stat pentru a veni în ajutorul familiilor aflate în momente dificile. Majorarea sumei acordate în 2024 este o veste bună pentru cei care se confruntă cu pierderea unui membru al familiei. Respectarea cerințelor și pregătirea documentelor necesare va permite beneficiarilor să primească acest ajutor în cel mai scurt timp posibil. Pentru mai multe detalii și formularele necesare, puteți accesa site-ul cpmb.ro.