Guvernul României a anunțat că va oferi ajutoare substanțiale pentru pensionarii cu venituri sub 1.700 lei, inclusiv asistență medicală primară și pachete de catering cu mâncare livrate la domiciliu. Programul va fi finanțat printr-un buget de aproximativ 150 de milioane de euro și va fi implementat prin intermediul ONG-urilor și autorităților locale.

Guvernul României vine în ajutorul pensionarilor cu venituri mici

Într-o emisiune TV de pe Antena 3 CNN, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a dezvăluit că Executivul a planificat să ofere asistență medicală la domiciliu și pachete de catering cu mâncare direct la domiciliul persoanelor vârstnice cu venituri sub 1.700 lei. Bugetul alocat pentru acest program este de aproximativ 150 de milioane de euro și va fi implementat prin intermediul ONG-urilor și autorităților locale.

Reclamă

Pentru a veni în ajutorul persoanelor vârstnice, Guvernul României intenționează să selecteze prestatori de servicii calificați care pot fi angrenați în acest domeniu. În plus, fiecare beneficiar va avea o rază de acoperire pentru a putea comunica cu persoanele vârstnice cine sunt prestatorii de servicii sociale autorizați și pentru a le furniza inclusiv datele de identificare ale acestor furnizori.

Guvernul vrea să ofere acces cât mai facil al persoanelor vârstnice la serviciile de hrană și la cele medicale și să aloce resursele inclusiv pentru condițiile de locuire. Programul va fi operațional din septembrie și va fi esențial în special pentru vârstnicii singuri în timpul iernii.

Limită de venit și limită de vârstă

Pentru a beneficia de acest program, cei interesați trebuie să îndeplinească o limită de venit de 1.700 lei, care este similară cu cea aplicabilă pentru voucherele de alimente. De asemenea, trebuie să aibă 60 de ani sau mai mult. Guvernul României lucrează și la dezvoltarea unui card care să ateste calitatea de beneficiar a persoanelor vârstnice care se încadrează în această categorie.

În contextul pandemiei de COVID-19, această inițiativă este una binevenită pentru pensionarii cu venituri mici din România. Programul va ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la asigurarea îngrijirii la domiciliu pentru persoanele vârstnice. De asemenea, prin angajarea prestatorilor de servicii sociale calificați, programul va contribui la crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.