Alba ca Zăpada – Prăjitură Tradițională Perfectă! Moderat de dulce și foarte aromată

Data actualizării: 18 iulie 2025

Prăjitura „Alba ca Zăpada” este un desert tradițional care aduce un strop de magie în orice ocazie specială. Cu un gust delicat de lămâie și o textură moale, acest desert este rapid de preparat, fiind preferat de întreaga familie.

Combinarea foilor subțiri cu o cremă fină și aromată ne aduce aminte de bucuria momentelor petrecute alături de cei dragi.

Ingrediente necesare


Pentru foi:

Citește și:
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri ulei
  • 1 linguriță amoniac stins în oțet
  • 2 ouă
  • sare
  • făină cât cuprinde

Pentru cremă:

  • 1 litru lapte
  • 8 linguri rase făină
  • 6 linguri rase zahăr
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 200 g unt

Cum se prepară aluatul?

Se începe prin dizolvarea zahărului în lapte, urmată de adăugarea ouălor, a sării, uleiului și a amoniacului stins. Se amestecă bine și se adaugă treptat făina, frământând până se obține un aluat potrivit de tare.

Aluatul se împarte în 3-4 foi, care se coc pe dosul tăvii presărate cu făină, la foc potrivit, până devin aurii.

Cum se prepară crema?

Făina se dizolvă în 10 linguri de lapte rece, adăugând apoi zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă compoziția de lapte rece cu făină, amestecând continuu până când începe din nou să fiarbă.

Se fierbe până compoziția se dezlipește ușor de vas, apoi se lasă să se răcească. După ce s-a răcorit, se adaugă untul puțin câte puțin, amestecând energic, și se completează cu zeama de lămâie, esență de vanilie și rom, după preferință.

Asamblarea prăjiturii

Prăjitura se asamblează alternând foile cu straturi generoase de cremă: foaie, cremă, foaie, cremă, foaie. Tava se înfășoară într-o pungă de plastic și se pune la rece până a doua zi. Înainte de servire, prăjitura se taie în romburi și se pudrează cu zahăr pudră.

Savurați acest desert minunat alături de cei dragi, rememorând gustul copilăriei!

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨