Albania va înființa cel mai mic stat suveran din lume în Tirana

Data actualizării: 24 septembrie 2024

Albania își propune să creeze un nou stat suveran în inima capitalei Tirana, în stilul Vaticanului, dedicat ordinului șiit sufi Bektashi. Cu un teritoriu redus, echivalent cu un sfert din dimensiunea Vaticanului, noul stat va promova toleranța religioasă și un islam moderat.

Cine va fi conducătorul noului stat

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, a anunțat planurile pentru crearea Statului Suveran al Ordinului Bektashi. La cârma acestui microstat va fi liderul suprem al ordinului Bektashi, Edmond Brahimaj, cunoscut și sub numele de Baba Mondi. Acesta promite o abordare liberală și tolerantă a islamului, afirmând: „Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat minți”.

Domeniul Bektashi din Tirana se întinde pe 10 hectare și include o sală de rugăciune, un muzeu, o clinică și birouri administrative. Ordinul Bektashi, fondat în secolul al XIII-lea în Turcia, și-a mutat sediul în Albania aproape un secol în urmă, după persecuții în țările musulmane.


Bektașii au jucat un rol important în istoria Albaniei, promovând o versiune relaxată a islamului și ajutând la unirea comunităților musulmane și creștine în lupta pentru independență față de Imperiul Otoman. Prim-ministrul Rama speră că noul stat va promova toleranța religioasă și va combate stigmatizarea musulmanilor.

Citește și:

Un sfert din dimensiunea Vaticanului

Scopul noului stat, așa cum a declarat Edi Rama, este să promoveze o versiune tolerată a islamului de care Albania este mândră. „Ar trebui să avem grijă de această comoară, care este toleranța religioasă și pe care nu ar trebui să o luăm ca ceva garantat”, a subliniat el.

Noul stat islamic moderat urmează să fie un simbol al coexistenței pașnice și al respingerii stigmatizării musulmanilor. Noul teritoriu propus este situat într-un cartier rezidențial din estul Tiranei și va avea doar un sfert din dimensiunea Vaticanului, actualul cel mai mic stat din lume guvernat de papa.

Echipa de experți juridici lucrează la legislația necesară pentru a defini statutul suveran al noului stat, care va trebui aprobată de Parlamentul Albaniei. Rămâne de văzut câte țări vor recunoaște suveranitatea noului stat Bektashi, cu Iranul fiind unul dintre cele mai improbabile să o facă.

Fără armată, grăniceri și instanțe

Deși Albania este una dintre cele mai sărace țări din Europa, are o istorie de a ajuta oamenii nevoiași, adăpostind evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și afgani fugiți de talibani în 2021. Aeroportul său internațional poartă numele Maicii Tereza, călugărița de etnie albaneză care a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea sa caritabilă în India.

Baba Mondi a militat împotriva extremismului și promite că noul stat nu va avea ambiții teritoriale. Deși numărul exact de credincioși Bektashi este neclar, mulți consideră această formă de islam religia națională a Albaniei.

Noul stat Bektashi poate avea nevoie de un mic serviciu de informații „pentru că și noi avem inamici”, dar nu va avea armată, grăniceri sau instanțe. Detalii precum eligibilitatea pentru pașapoarte rămân de stabilit, dar culoarea acestora a fost deja decisă: verde, o culoare importantă în islam. Albania permite dubla naționalitate, astfel încât cetățenii săi vor putea deține pașapoarte albaneze și Bektashi simultan.

Mulți Bektași salută planul ca pe o oportunitate de a întări islamul tolerant și de a transmite un mesaj de coexistență pașnică. Deși recunoaște dificultățile procesului, premierul Rama este hotărât să lupte pentru această cauză, chiar dacă unii îl vor considera „nebun”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨