Alegerea celei mai bune carni pentru consum – recomandările specialiștilor și cum ne asigurăm de prospețimea acesteia

Data actualizării: 27 mai 2025

Carnea este un aliment nelipsit din meniul zilnic al majorității românilor. Cu toate acestea, alegerea celei mai bune și a celei mai proaspete carni poate fi o provocare, dat fiind numărul mare de opțiuni disponibile pe piață.

Cea mai bună carne, potrivit specialiștilor

Dan Vodnar, doctor în biotehnologie, a discutat despre acest subiect într-un episod al podcastului ‘Altceva cu Adrian Artene’. El a făcut un clasament al tipurilor de carne pe care le recomandă, bazat pe proprietățile lor.

Potrivit lui, cel mai bine este să consumăm pește, apoi carne albă, apoi carne de vită și carne de porc. Acesta este clasamentul pe care l-aș organiza în funcție de studiile științifice care ne spun care e impactul cel mai mic asupra sănătății noastre.

Cum alegem cea mai proaspătă carne

Majoritatea românilor cumpără carnea din supermarketuri. Chiar dacă există o dată de expirare trecută pe ambalaj, Vodnar recomandă să fim atenți și la alte detalii. Textura și culoarea cărnii sunt elemente esențiale care ne pot indica prospețimea acesteia. Dacă respectiva carne prezintă o culoare înspre rozaliu, asta înseamnă că a fost tratată cu nitriți și nitrați, care se pot transforma în nitrozamine. Acestea sunt responsabile pentru cancerul colonorectal. Ar trebui să evităm achiziționarea acelei cărni. În concluzie, alegerea celei mai bune carni pentru consum nu este doar o chestiune de gust, ci și de sănătate. Este esențial să ne informăm și să fim atenți la detaliile care ne pot indica calitatea și prospețimea cărnii pe care o cumpărăm.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨