Fenomenul de praf saharian a ajuns în România, conform datelor ANM, iar meteorologii avertizează asupra zonelor lovite de furtuni în următoarele ore. Această prezență a prafului saharian nu este una neobișnuită pentru Europa, iar specialiștii de la NASA anunțau încă din ianuarie a.c. despre apariția acestui fenomen care va ajunge și în țara noastră.

Avertizare de praf saharian în România

Specialiștii de la NASA au anunțat încă din ianuarie a.c. despre apariția unui nor de praf saharian care a început să avanseze deasupra Oceanului Atlantic și să se îndrepte spre Europa. Recent, meteorologii de la ANM au emis o alertă de praf saharian pentru România, precizând că fenomenul va fi prezent în țară până mâine, 28 martie, aducând cu el precipitații și averse în anumite regiuni.

Anul trecut de Paște, fenomenul a mai fost semnalat în România, iar acum se așteaptă cantități importante de precipitații, precum și vânt intens în anumite zone ale țării. ANM a emis deja două avertizări de cod galben pentru Banat, Crișana și Carpații Meridionali, iar meteorologii recomandă precauție în zilele următoare.

Reclamă

Recomandări și efecte asupra sănătății

Specialiștii avertizează că persoanele fără afecțiuni pulmonare pot dezvolta rinite alergice sezoniere în urma expunerii la praf saharian, cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În acest sens, se recomandă evitarea deplasărilor, mai ales pentru cei cu afecțiuni pulmonare grave, și purtarea unei măști de protecție.

Praful saharian poate influența și intensitatea ciclonilor tropicali, iar fenomene de acest fel pot apărea în orice moment al anului. La sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei, stratul de aer saharian transportă praful la înălțime în atmosferă spre vest, peste Oceanul Atlantic, afectând și Europa.

Mai trebuie reamintit că pentru ziua de azi, ANM a emis deja două avertizări de cod galben pentru Banat, Crișana și în Carpații Meridionali. Prima avertizare este valabilă pentru ziua de azi, iar cea de a doua este și pentru ziua de mâine:

  • Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali.
  • Vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90 km/h.

Așadar, fenomenul de praf saharian nu este unul nou pentru România și Europa, iar precauțiile sunt necesare în zilele următoare pentru a evita eventualele efecte asupra sănătății și pentru a rămâne în siguranță în fața condițiilor meteorologice extreme.