Debitul Dunării la intrarea în România a crescut alarmant, punând autoritățile în alertă pentru a preveni o nouă catastrofă similară celei din Galați. Fluviul a atins valori record, iar măsurile de urgență sunt deja în plină desfășurare.

Situația Actuală

Dunărea și-a arătat din nou forța, transformându-se într-un adevărat pericol pentru locuitorii din estul României. Duminică, debitul la intrarea în țară a fost de 6.100 metri cubi pe secundă, aproape dublul mediei multianuale de 3.800 metri cubi pe secundă.

Reclamă

În Budapesta, viitura a atins sâmbătă un maxim de 8.200 metri cubi pe secundă, inundând orașul și prevestind pericole serioase și pentru teritoriul românesc. Autoritățile române se pregătesc pentru ce e mai rău, debitul fiind așteptat să crească până la 9.000 metri cubi pe secundă la Baziaș.

Măsuri de Urgență

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a confirmat că situația este sub control, dar că măsurile de prevenție sunt esențiale. „După toate socotelile făcute de specialiști, mă refer în primul rând la colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în România la Baziaș, la intrarea în țară vom avea un debit pe care îl vom gestiona fără probleme. El va fi undeva în jurul a 9.000 de metri cubi pe secundă,” a declarat ministrul.

Pentru a preveni tragedii similare celor din Galați și Vaslui, unde inundațiile au distrus sute de locuințe și au luat vieți, autoritățile au activat planuri de urgență. Mii de saci de nisip au fost umpluți și amplasați pe sectorul românesc al Dunării, iar utilajele de intervenție sunt pregătite să intervină oricând.

Intervenții și Pregătiri

ANAR (Administrația Națională „Apele Române”) a mobilizat formațiile de intervenție pentru a asigura un răspuns rapid și eficient. „Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție”, a precizat ANAR, conform Romaniatv.net.

Aceasta nu este prima dată când România se confruntă cu o astfel de situație critică. În ianuarie și decembrie anii trecuți, debitul Dunării a pus la grea încercare capacitățile de gestionare a crizelor. Din fericire, experiența acumulată în acele momente a permis autorităților să fie mai bine pregătite pentru evenimentele actuale.

În fața naturii, vigilența și pregătirea autorităților sunt cruciale pentru a minimiza impactul viiturilor și a proteja viețile și bunurile oamenilor. Dunărea, cu toată frumusețea și importanța sa, rămâne un adversar redutabil atunci când își dezlănțuie forța. Măsurile luate acum vor face diferența între tragedie și siguranță.