Alimentul de evitat in perioada postului. Sfatul nutriționistului Mihaela Bilic pentru un post sănătos

Data actualizării: 18 martie 2025

Postul Paștelui este o perioadă de rugăciune și curățenie culinară. În această perioadă, există un aliment care nu ar trebui sub nicio formă să fie consumat, conform recomandărilor nutriționistului Mihaela Bilic. Acesta este adesea prezent în casele românilor, dar ar trebui evitat în totalitate datorită efectelor sale negative asupra sănătății.

Mihaela Bilic despre alimentul de evitat în post

Medicul și nutriționistul Mihaela Bilic oferă sfaturi prețioase pentru persoanele care țin post. Recomandarea sa este de a evita un anumit produs, care are efecte negative asupra organismului uman, în orice perioadă din an. Acesta este zahărul, un ingredient care scade numărul de bacterii protectoare din intestin și slăbește sistemul de apărare al organismului.

Consumul de zahăr are multiple efecte nocive, poate provoca alergii alimentare, atacă smalțul dinților și duce la instalarea carenței de crom din corp. Din acest motiv, se recomandă să fie evitat sau consumat în cantități reduse.


Sfaturi pentru un post sănătos

„Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând, aveți grijă la cantitate, să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cât mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă, astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

În post, senzația de foame este mai mare pentru că este greu să se sature organismul fără proteine animale. Din păcate, apare riscul de a consuma multe produse făinoase care de multe ori sunt combinate cu ulei vegetal, ingrediente care îngrașă cel mai mult. Produsele de patiserie, paste, orez și ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) trebuie evitate, chiar dacă sunt de post, deoarece sunt pline de calorii.

Citește și:

Semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado și măslinele trebuie consumate în cantități reduse. Pe de altă parte, pentru a slăbi în post este bine să avem un meniu bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨