Andreea Esca, întrebare dură pentru Victor Ponta: „Nu vă e rușine să candidați?”. Răspunsul lui a înmărmurit România

Victor Ponta, fost prim-ministru și fost lider PSD, a confirmat într-un interviu la Pro TV că va candida independent la alegerile prezidențiale, în ciuda faptului că partidul din care a făcut parte avea deja un candidat.
Întrebat de Andreea Esca de ce și-a asumat riscul de a fi exclus din PSD și de ce pare să fi trecut de la stânga la dreapta politică, Ponta a răspuns:
„Spunea Petru Țuțea că dacă nu ești de stânga la tinerețe n-ai inimă și dacă nu ești de dreapta la maturitate, n-ai minte. Sunt un om absolut normal, crescut în România, trecut prin multe lucruri bune și lucruri rele, care în ultimii 10 ani s-a tot gândit nu doar la cei 5 milioane de români care l-au votat și mai ales la cei 6 milioane care nu l-au votat, încercând de fiecare dată să îndrept ceea ce am de îndreptat la mine.”
Ponta susține că România se confruntă cu o dublă criză, iar el vrea să fie președintele tuturor, nu al unui partid
Fostul premier consideră că țara se află într-o criză economică mai gravă decât cea din 2008, dublată de o criză politică internațională. În opinia sa, România are nevoie de lideri cu experiență și direcție clară.
„Vreau să fiu președintele României, nu al unui partid și toți românii au nevoie de un președinte al lor, nu de un președinte al partidelor politice.”
Legat de poziționarea sa între coaliția pro-occidentală aflată la guvernare și polul suveranist, Ponta spune că se adresează românilor nemulțumiți, majoritatea populației:
„Absolut toți cei care sunt nemulțumiți – și aici vorbim de 80-90% dintre români – de situația actuală, economică, politică, socială.”
Întrebat dacă nu îi este rușine să candideze din nou, Ponta a declarat:
„Sunt foarte mândru să candidez, pentru că eu candidez pentru români, și pentru cei care mă votează și pentru cei care nu mă votează și o să fiu președinte pentru toți românii.”
A adăugat că măsurile economice luate ca premier nu au avut legătură cu linia partidului, ci cu interesul general:
„Toate măsurile pentru mediul de afaceri pe care le-am luat […] le-am luat că așa era bine pentru România.”
Întrebat dacă a fost cel mai bun prim-ministru, Ponta a răspuns:
„După Adrian Năstase, da. Pentru că Adrian Năstase are două realizări pe care eu nu aveam cum să le am: intrarea României în Uniunea Europeană […] și intrarea în NATO.”
Despre o eventuală colaborare cu Călin Georgescu, Ponta a menționat că nu a discutat cu acesta și că nu are o variantă fixă pentru funcția de premier, dar vrea un nou guvern:
„Guvernul actual este obosit, este epuizat. […] e nevoie de un guvern mult mai profesionist și mult mai competent, în special în chestiunile economice.”
Referindu-se la o vizită recentă în SUA și o întâlnire cu fiul cel mare al lui Donald Trump, Ponta susține că relațiile personale pot aduce beneficii țării:
„Pentru România, o relație personală foarte bună cu Administrația Trump este esențială.”
A subliniat importanța colaborării pentru siguranța militară:
„Singura țară care azi ne poate apăra de Rusia este America. Și ca să spun așa, mai puțin protocolar, singurul om de care îi frică lui Vladimir Putin este Donald Trump.”
În legătură cu Sebastian Ghiță, Ponta a spus:
„Vorbesc destul de puțin, pentru că am multe alte lucruri mai importante de făcut.”
A negat că ar fi oferit consultanță pentru prieteni ai acestuia:
„Nu. Invers, poate.”
A precizat că a lucrat în zona privată în ultimii ani:
„Am lucrat numai cu firme care nu au legături cu statul român.”
Referitor la justiție, Victor Ponta a subliniat că, deși un președinte are doar dreptul de a grația, consideră că liderul statului are datoria de a nu folosi dosarele penale ca armă politică:
„Eu, și nu mă dau doar pe mine exemplu, ci familia mea, am avut de suferit din cauza unor dosare evident fabricate ca să plec din funcția de prim-ministru, ceea ce s-a și întâmplat.”
A adăugat că toate instanțele l-au achitat, însă momentul cel mai dureros rămâne cel din timpul unei vizite oficiale în SUA, când:
„Mama și sora mea erau luate și chemate la DNA Ploiești.”
Întrebat despre cea mai mare problemă a României, Ponta a evitat să indice un partid vinovat, susținând:
„Pentru mine nu există partide bune și partide rele, toate partidele sunt bune pentru că au fost votate de români.”
A subliniat că va colabora cu toate forțele politice, iar criteriile pentru desemnarea premierului și a miniștrilor vor fi exclusiv legate de:
„Competență și profesionalism.”
A punctat că are un avantaj față de ceilalți candidați:
„Chiar mă pricep la guvernare și chiar pot să spun când cineva nu este competent.”
Pe plan extern, fostul premier a avertizat că România nu trebuie să aleagă între Europa și SUA:
„Este cea mai mare greșeală pentru România să picăm în capcana asta ‘hai să alegem, între mama și tata’.”
A susținut că sprijinul militar poate veni doar din partea Americii până în 2030 și a respins ideea unui referendum pentru ieșirea din UE:
„Europa e casa noastră, nu plecăm niciodată, nu aș organiza niciodată un referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană, pentru că ar fi o prostie.”
Cât despre conflictul din Ucraina, Ponta a evitat speculațiile, declarând:
„În primul rând, nu știu, dar sper să se termine prin pace. Orice altă soluție e rea.”
A adăugat că România:
„Nu poate și nu trebuie să joace un rol într-un conflict care o depășește,”
Dar are datoria să ceară protecție din partea SUA pentru propria securitate, precum și pentru Republica Moldova:
„România mai are un interes în plus față de toate celelalte țări, și anume siguranța militară a Republicii Moldova, unde sunt tot români de-ai noștri.”
În final, Victor Ponta a reafirmat că vrea să fie un președinte pentru toți românii, nu pentru un partid, și că este pregătit să revină în prim-planul politicii cu lecțiile învățate în ultimii zece ani.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨