Un nou studiu dezvăluie scenarii înfricoșătoare pentru Antarctica și, implicit, pentru întreaga planetă. Cercetătorii avertizează că un nou „punct de basculare” climatică ar putea fi depășit, conducând la o topire necontrolată a calotei glaciare antarctice.

Încălzirea Globală și Apa Oceanică: Principalii Factori ai Topirii

Oamenii de știință au constatat că infiltrarea apei oceanice mai calde între gheață și pământ este una dintre principalele cauze ale topirii accelerate. Potrivit unui studiu publicat marți în Nature Geoscience, pe măsură ce temperatura apei oceanice crește, aceasta pătrunde tot mai adânc sub stratul de gheață, accelerând procesul de topire.

Alexander Bradley, autorul principal al studiului, explică: „Pe măsură ce apa mării se încălzește, intruziunea se accelerează pe distanțe scurte, de 100 de metri, până la zeci de kilometri, topind gheața prin încălzirea acesteia de dedesubt”. Acest fenomen ar putea conduce la depășirea unui punct critic, cunoscut drept „punct de basculare”, după care topirea devine necontrolată.

Reclamă

Aceste descoperiri vin într-un moment crucial, având în vedere că modelele climatice actuale nu au luat în considerare acest fenomen. Studiile anterioare au subestimat în mod sistematic pierderea de gheață, ceea ce subliniază necesitatea de a actualiza modelele climatice utilizate de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC/IPCC).

Consecințele Grave ale Topirii Accelerate

Topirea necontrolată a calotei glaciare nu este doar o problemă locală, ci are implicații globale. Creșterea nivelului mării reprezintă un risc major pentru populațiile din regiunile costiere din întreaga lume. Aceste comunități sunt amenințate de inundații și eroziuni costiere, punând în pericol viețile și infrastructura.

„Acest lucru poate duce la depășirea unui punct de basculare, dincolo de care apa oceanului pătrunde fără restricții sub calota glaciară, printr-un proces de topire necontrolată”, avertizează studiul. În plus, în luna mai, temperatura oceanelor a stabilit un nou record lunar pentru a 14-a lună consecutiv, cu o medie de 20,93 grade Celsius, conform rețelei europene Copernicus.

Bradley subliniază: „Fiecare zecime de grad (de încălzire) ne aduce mai aproape de acest gen de proces, aceste puncte de basculare sunt din ce în ce mai aproape”. Acest avertisment evidențiază cât de important este să acționăm urgent pentru a limita încălzirea globală.

Nevoia Urgentă de Acțiuni Climatice

În fața acestor provocări, cercetătorii insistă asupra necesității unor măsuri climatice urgente. Bradley, cercetător la British Antarctic Survey, a subliniat că „acest lucru nu face decât să sublinieze necesitatea unor acțiuni climatice urgente pentru a se preveni depășirea acestor puncte de basculare”.

Acțiunile imediate sunt esențiale pentru a preveni consecințele catastrofale ale topirii necontrolate. Este nevoie de eforturi concertate la nivel global pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a dezvolta tehnologii care să contribuie la răcirea planetei.

Topirea accelerată a calotei glaciare din Antarctica este un semnal de alarmă care nu poate fi ignorat. Este imperativ să luăm măsuri acum, înainte ca situația să devină ireversibilă. Omenirea trebuie să acționeze în mod responsabil și să-și asume rolul de protector al mediului pentru a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.