Antonio Piculeață, violonistul de 18 ani care devine noua față a muzicii clasice românești

Antonio Piculeață, un tânăr violonist de 18 ani, își face numele cunoscut pe cele mai mari scene ale lumii, fiind deja comparat cu George Enescu și recunoscut ca Ambasador Cultural al României. Cu o vioară în mână și România în suflet, acest tânăr pune țara noastră pe harta muzicii clasice internaționale.
Un ambasador cultural al României
La doar 18 ani, Antonio Piculeață este numit Ambasador Cultural al României, cucerind marile săli de concert europene cu talentul său impresionant la vioară. Tânărul violonist face parte acum din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, inițiată de Fundația Dan Voiculescu, care pune în lumină valorile tinere care schimbă fața țării noastre. În ianuarie 2024, regizorul Serge Celibidache i-a acordat titlul de Ambasador Cultural al României, o distincție care vorbește despre talentul său și despre rolul pe care tânărul violonist și-l asumă în promovarea valorilor românești.
Un talent recunoscut
Antonio Piculeață s-a născut în New York și a crescut la București, stabilindu-se rapid ca un nume de referință pe marile scene ale muzicii clasice. A început să cânte la vioară la doar șase ani și nu s-a oprit niciodată. La nouă ani a debutat ca solist pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Medici, sub bagheta lui Iosif Prunner. În 2019, a fost remarcat de violonistul Roman Kim, care i-a devenit mentor și l-a introdus în secretele unei tehnici violonistice avansate.
Antonio a avut șansa să studieze cu maeștri renumiți precum Li Lin și Kenneth Renshaw (Juilliard School), Viktor Basis (Lucy Moses School) și Nicola Benedetti. A obținut numeroase distincții: premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, premiul I la concursul „Remember Enescu” și statutul de finalist la competiția „Chieti Classica” din Italia. A fost, de asemenea, primul violonist care a cântat în Aula Academiei Române, un spațiu mai degrabă dedicat dezbaterilor academice decât recitalurilor.
Antonio a susținut concerte și recitaluri în România, dar și în centre culturale europene: Bruxelles, Viena, Berlin, Sibiu, Brașov, Ploiești. A participat la „Global Violin Sessions”, un proiect internațional coordonat de violonistul Gezalius.
„Pentru mine, a fi Ambasador Cultural al României și parte din campania ‘100 de tineri pentru dezvoltarea României’ este o onoare, dar și o responsabilitate. Cred că prin muzică putem inspira, conecta și construi punți între generații și culturi. România are un potențial imens, iar eu îmi doresc să contribui la viitorul ei prin ceea ce știu să fac cel mai bine: să cânt.”, a spus violonistul, pentru FANATIK.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨